• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Съоснователят на Nexo: Ще предявим иск за 1 млрд. долара

Съоснователят на Nexo: Ще предявим иск за 1 млрд. долара

/КРОСС/ Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект. Това каза съоснователят на Nexo Антони Тренчев в „На фокус“ по Нова телевизия. Той обяви още, че отдавна не живее в България.

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобаващия начин на това“, заяви Тренчев.

Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като абсурдни. „Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той.

По думите му официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби. „Освен това, той не е клиент на Nexo“, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка. „Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време“, обясни Тренчев.

Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР. „Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите“, поясни Тренчев.

Това, което българската прокуратура е обяснила като „международно партньорство“, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев „Това е абсолютно нелепо обвинение“, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. „Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат“, смята той.

Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд. „Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден. Просперираме, въпреки всичко случващо се в България”.

По думите му той е знаел за някои от даренията към „Да, България“, направени от негови служители. „Но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции“, добави той.

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ Христо Иванов. „Аз съм бил част от публичния живот в България преди години, но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Той е категоричен - двамата не са разговаряли за дарения. „Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър“, подчерта той.

Тренчев е категоричен - Nexo ще съди България. „Топ професионалисти на глобално ниво вече  оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. Ще отстоим своите интереси”, заяви съоснователят на фирмата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Второ пришествие /на Христа/, а не второ причастие! Иначе редно е направилият фаул магистрат да бъде осъден да си плаща от джоба - дали некадърност, дали корупция! Само че у нас плащаме "солидарно", тоест плащаме ние, а направилите фауловете се утешават в скъпи имения или на екзотични дестинации.

24.01.2023 19:30:55

Анонимен

Тази изрезка докога ще ръси глупости ?

24.01.2023 05:46:20

Анонимен

Горко на България с тези политици и "прокурори"!

23.01.2023 20:51:13

Анонимен

Гешо, Бацо и Прасето не можаха да измислят нещо по смислено за дискредитация на ПП и ДБ, тъпанарите вкараха Ганю да плаща неустойки до второ причастие за тяхната глупост, а би било редно Гешко и кака Сийка да ги платят от джоба си....

23.01.2023 14:19:14

Анонимен

А Гешеф си говори с господ

23.01.2023 07:35:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.