• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

НСИ: Шесткратно увеличение на оборотите в туризма през второто тримесечие

НСИ: Шесткратно увеличение на оборотите в туризма през второто тримесечие

/КРОСС/ Оборотите в различните сектори на услугите бележат повишения през второто тримесечие на 2021 г., показват предварителни данни на Националният статистически институт. Най-солидни ръстове бележат оборотите в сферата на туристическа дейност - с близо шест пъти спрямо второто тримесечие на 2020 г.

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" се увеличава с 0.9% спрямо първото тримесечие на 2021 година, като най-съществен ръст се наблюдава при „Въздушен транспорт" - със 17,0%, и „Воден транспорт" - с 11,4%, докато при „Пощенски и куриерски услуги" е регистрирано намаление с 1,7 на сто.

Спрямо година по-рано оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи" нараства с 26,4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" пък нараства през второто тримесечие с 4,7% спрямо първите три месеца на годината, като най-съществено увеличение е отчетено при „Издателска дейност" (повишение с 10,7%) и в „Информационни услуги" (с 8,8%), а намаление с 3,5% се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика".

Спрямо година по-рано общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 25,8 на сто.

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - с 18,6%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 16,2%, докато понижение е регистрирано при „Дейности по охрана и разследване" - с 0,3 на сто.

Най-голям ръст спрямо второто тримесечие на 2020 г. е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - близо шест пъти, „Рекламна дейност и проучване на пазари" - скок с цели 53%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 43,0%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.