• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Повече от 14 200 безработни започнаха работа през март със съдействието на бюрата по труда

Повече от 14 200 безработни започнаха работа през март със съдействието на бюрата по труда

/КРОСС/ Увеличение на броя започнали работа безработни лица със съдействието на бюрата по труда отчита административната статистика на Агенция по заетостта - през март те са 14 205, което е с 1 721 души повече спрямо предходния месец. През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда намериха и 378 пенсионери, учащи и заети.

Представителите на рисковите групи, които намериха своята трудова реализация през март чрез субсидирани работни места, са 317 - 34 по програми и мерки за заетост и 283 - по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси" 2021-2027. 34 безработни и заети са включени в различни обучения, а 190 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност. През месец март са издадени 5 452 ваучера за заети и безработни лица за дигитални обучения по проект „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции" по НПВУ.

Равнището на регистрираната безработица в страната през март е 5,77% и се отчита намаление на месечна база от 0,07 процентни пункта. Броят на регистрираните безработни лица в края на месеца е общо 163 635, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 1 950 лица.

През месеца се регистрираха нови 19 946 безработни лица в бюрата по труда, като при тях се наблюдава минимално увеличение (0,2%) в сравнение с февруари. Други 686 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също се регистрираха в бюрата по труда през месеца. При тази група се наблюдава намаление спрямо предходния месец на търсенето на услугите на Агенцията - с 15.7%. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани над 4 500 неактивни на пазара на труда лица.

Увеличава се броят и на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар - през март те са 14 706 при 10 494 през предходния месец. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството (30.2%), преработващата промишленост (17.6%), търговията (8.9%), държавното управление (7.8%), следват селското, горското и рибното стопанство (7.8%) и образование (4.8%).

Най-търсените от бизнеса професии през март са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; продавачи; работници в селско, горско и рибно стопанство; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; помощници при приготвяне на храни; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; чистачи и помощници и др.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.