• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Любомир Тулев: Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри

Любомир Тулев: Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри

/КРОСС/ Фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас на крак. Стотици ученици в София, Варна и Бургас бяха евакуирани заради заплашителни имейли.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев обясни пред NOVA NEWS, че интернет предлага варианти за скриване на самоличността - VPN, proxy сървъри, анонимайзъри. "Те помагат на хакерите да се скрият и да извършват престъпления. Всяко едно престъпление оставя следа и е въпрос на внимание и проследимост да разрешиш пъзела. Най-вероятно извършителите на тези атаки са се скрили добре, но рано или късно ще бъдат намерени. Адресатите до един са публични мейл провайдъри, а не корпоративни мейл адреси. Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри и се получават такива мейли", коментира той.

По думите му прави впечатление, че авторът на вчерашните атаки се е подписал с Telegram канал. "Отворих го и видях, че е създаден на 26 март и се пише на английски. Има 7-8 публикации с бомбени заплахи към Македония, Гърция, Русия и България, като се посочват 4 града - София, Пловдив, Варна и Бургас. На мен не ми звучи сериозно, по-скоро е искал да тества реакцията. Първо защото твърди, че е поставил бомбени устройства във всички университети, а дори академичната общност не знае колко са те точно. Когато отправиш заплаха към толкова много институции в различни държави, не е сериозно", заяви експертът.

Тулев е проверил името на изпращача - Егор Сенянский. Проучването го води до акаунт в Севастопол. "Въпросният човек е публикувал линк към социалния си акаунт в мрежата Вконтакте, а името му е forte valor - от латински "мога да избягам". Може да има руско-украинска нишка или македонска, но това са спекулации", посочи той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.