• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни

Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни

/КРОСС/ За увеличаване на мерките в подкрепа на бизнеса и за стимулиране на ваксинирането говориха днес представители на туристическия бранш и правителството. "Средствата, които са отделени за туризъм в актуализирания бюджет да бъде потърсена възможност да бъдат използавени за стимулиране на ваксинационния процес в държавата. Защото всички имаме интерес туризъмът да поръдлжи да се развива и ние да останем една зелена деститнация", заяви Стела Балтова, служебен министър на туризма.Предложението беше подкрепено и от Националния борд по туризъм .Оттам настояха Министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата заложени в бюджета да се използват за ваксинация.

В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма", уточни Полина Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм.От Асоциацията на заведенията поискаха и промяна в мярката 60/40."Имаме нов министър на икономиката и на финансите - ние трябва като браншови организации да направим срещи с тях - да изложим нашите искания, какво да бъде променено в мярката 60/40. Що се касае до нашия бранш, ние и горе казахме, че ще продължим да работим както досега - протестно", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ресторантьорите в Благоевград подкрепят идеята парите за туризъм да отидат за ваксиниране. Те коментираха и сегашните ограничителни мерки за 50% капацитет и работа до 23 часа."Работата до 23:00 в момента не ни се е отразила чак толкова много, колкото изискването за 50% капацитет. Защото вече е есен, работата на терасата намалява ,хората влизат вътре, а там капацитетът е на 50% и оттам идва спадът, който е драстичен", обясни Васил Димитров-управител и собственик на верига ресторанти в Благоевград."Парите са малко. Нека да ги пренасочат, да стимулират хората да се ваксинират. И то по начин, по който те решат. Това е работа на министрите", каза Димитър Шалявски - управител на нощен клуб в Благоевград.

Производителите също са заинтересовани от повече ваксинирани. В предприятие за производство на мебели в Русе близо 30% от служителите вече са с втора доза ваксина."Имаме доста контактни лица, но реално заболели не са толкова много. При нас ваксинираните са между 25 и 30%", каза Нина Крушева, производител на мебели.Участниците в днешната среща при премиера приеха още, че веднага трябва да започне и обсъждането на финансово-икономически мерки за осигуряване на туристическия сезон догодина.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.