• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ново правило за онколекарствата разтревожи лекари и фармацевти

Ново правило за онколекарствата разтревожи лекари и фармацевти

/КРОСС/ Да се предприемат незабавни действия, за да не се допусне българските пациенти с онкологични заболявания да не могат да получат необходимото им животоспасяващо лечение. За това настояват в свое становище от Българския лекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската асоциация на търговците на едро с лекарствени продукти (БАТЕЛ), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и членуващите в тях компании.

Позицията им е във връзка с новото правило, въведено от НС, според което лекарствата за онкологични заболявания ще се заплащат на цена, равна на най-ниската цена за същия лекарствен продукт от доставените на всички болници през предходния месец.

Новото правило трябва да бъде приложено от 1 октомври.

В становището се отбелязва, че така формираната по изключение еднократна доставна цена за едно лечебно заведение би станала реимбурсна цена за всички останали лечебни заведения, закупили и приложили съответния лекарствен продукт.

БЛС и трите асоциации се опасяват, че разпоредбата може да увеличи задлъжнялостта на болниците и да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи лекарства.

Посочва се, че лечебните заведения за болнична помощ закупуват лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания, прилагат ги в условията на болнична медицинска помощ и отчитат стойността на приложените за определен период медикаменти за заплащане от НЗОК. Цените, на които се закупуват лекарствата, не могат да бъдат по-високи от определените в Позитивния лекарствен списък цени на търговец на едро със следните елементи: цена на производител, не по-висока от най-ниската в 10 държави от ЕС, надценка на търговец на едро, не по-висока от 3% и не повече от 10 лв., и ДДС. Лечебните заведения с държавно и общинско участие провеждат обществени поръчки, при които може да се постигне и по-ниска цена от определената в ПЛС. Министерството на здравеопазването провежда централизирана процедура за обществена поръчка за сключването на рамково споразумение, постигнатите в което цени са задължителни за НЗОК и за лечебните заведения, пише в становището.

Допълва се, че по силата на действащото досега законодателство НЗОК не заплаща лекарствени продукти на цена, по-висока от най-ниската, постигната чрез всеки от изброените по-горе механизми за контрол.

Уточнява се, че в конкретни случаи, по изключение, е възможно доставната цена за едно лечебно заведение за даден период да бъде значително по-ниска от определената цена в ПЛС и постигнатите в процедурите за обществените поръчки цени.

Само от последния месец съществували редица примери за фактури на медикаменти на стойност, значително по-ниска от реимбурсната стойност на продуктите (над три пъти по-ниска), а за някои дори имало фактури на нулева стойност или близки до нулата. Отбелязва се, че причините могат да бъдат различни, като: дължими неустойки за доставка на продукти с намален срок на годност по договор за обществена поръчка; изпълнение на конкретна доставка, която е обвързана с други договорни отношения на лечебното заведение и доставчика, като напр. еднократна доставка на група от продукти с отстъпка на база обем; споразумение за доставки в определен срок при специални условия на плащане; дарения, които в повечето случаи са на "символична цена" и обвързани със счетоводни документи.

Посочва се, че в публичния отчет на НЗОК е посочена само цената, но не се пояснява причината, която често е еднократна и специфична (компенсация, неустойка и др.). Текстът в новата разпоредба обаче не давал ясна дефиниция на "доставна цена", където да се предвидят въпросните девиации и да се минимизират грешките рисковете за всички страни.

Според браншовите организации има сериозни рискове от въвеждането на новото правило - от генериране на загуби за добросъвестни лечебни заведения, закупили и приложили лекарствени продукти при съблюдаване на действащото законодателство, до блокиране на доставките на определени лекарства и лишаване на хиляди онкоболни пациенти от животоспасяващи лекарства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.