• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Димитър Маргаритов:Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на цените

Димитър Маргаритов:Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на цените

/КРОСС/ Няма адекватна реакция от страна на държавата на повишаването на цените. Това каза бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „Тази събота" по бТВ.

Таван на надценките според Маргаритов не би била работеща мярка. „По-големите търговци на дребно винаги могат да покрият в маржа от производителя до рафта различни проценти оскъпяване с разходи от типа складови, транспортни, обучение и т.н., в резултат на което една стока може да поскъпне два пъти от двора на производителя до щанда, а да ви кажат, че надценката е от 2 до 5%", обясни той.

Той определи сайта за проверка на цените на храните, който заработи вчера у нас, като „сайт с кухи към момента формули и липса на реални действия за понижение на цените". „Това е опит да се систематизира информация, която практически не води нито до повишаване, нито до намаляване на цени", посочи още той и припомни, че няма как да се стигне до нормативни промени без работещ парламент.

Работещият механизъм за овладяване на инфлацията са нормативни промени и диалог между държавата и търговците. „Диалогът, който е проведен много отдавна вече в страни като Франция, Гърция и Испания, доведе застопоряване на цените на основни хранителни продукти за определен период от време. Този диалог го нямаше тук, липсват реални действия", коментира той.

Според икономиста в Института за пазарна икономика Петър Ганев сайтът по-скоро би довел до обърквания.

Относно проверките на КЗК той посочи, че те засягат само големи търговски вериги и продукти, които са налични само в тях. „Обосновката на проверките малко ме озадачава. Има малко анализ - че цените на енергийните суровини са тръгнали вече надолу, а не се вижда рязка промяна в цените на храните. Не съм убеден, че диалогът между държавата, производителите и веригите няма да стане още по-забатачен", посочи Петър Ганев.

Според него сега малките хранителни магазини имат шанса да свалят цените и да привлекат повече потребители.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По-високи цени, по-високо ДДС, повече пари в бюджета. Бедняка да го духа.

28.03.2023 09:22:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.