• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Стоян Панчев: Към средата на годината вече ще говорим повече за рецесия, отколкото за инфлация

Стоян Панчев: Към средата на годината  вече ще говорим повече за рецесия, отколкото за инфлация

/КРОСС/ Всичко поскъпва, това е нормално. Заплатите, за съжаление, изоставят в този процес, а инфлацията е близо 20%. Това каза икономистът Стоян Панчев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той коментира повишението в цените на картите и билетите за столичния градски транспорт. Според него премахването на някои услуги като например картата за една линия е било с цел скрито да се увеличи цената на услугата. В искането на ресторантьорите в сметката да бъде калкулиран бакшиш икономистът също видя опит за повишаване на цените в бранша. „Такива заобиколни начини за повишаване на цените не са честни, не са начинът, по който трябва да се подходи към клиентите", категоричен е той.

Той обясни, че ще има сектори, като публичния например, където актуализацията на заплатите ще е по-трудна поради липсата на приет държавен бюджет за 2023 г. Не всички работещи и в частния сектор са получили увеличение, посочи още Панчев.

Експертът все пак прогнозира, че има индикации още тази година инфлацията да намалее.

„Когато паричното предлагане се увеличи, това води до скок на цените. Последната година имаме отрицателен ръст на паричното предлагане от минус 4%, което означава, че и цените ще спаднат. Това обаче по всяка вероятност ще означава и задаваща се рецесия", коментира Панчев.

По думите му към средата на годината най-вероятно вече ще говорим повече за рецесия, отколкото за инфлация.

Инфлацията ще падне по-значително следващата година, но това не означава, че цените на стоките и услугите ще се върнат назад, подчерта икономистът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.