• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Борислав Сандов: Спасяването на въглищните централи ще нанесе повече щети, отколкото ползи

Борислав Сандов: Спасяването на въглищните централи ще нанесе повече щети, отколкото ползи

/КРОСС/  Рамките, в които НС опита да вкара Министерски съвет в един преговорен процес за отваряне и някаква промяна в Плана за възстановяване и устойчивост, гарантират неуспех на тези преговори. Парламентът е в нарушение на собствения си Правилник за дейността и организацията, доколкото въпросът беше разгледан само от една комисия, това заяви в БНТ "Денят започва" бившият министър на екологията Борислав Сандов. Той обясни, че председателят на НС се беше обърнал към други две комисии - тази по околна среда и тази по европейски въпроси, които не са заседавали и не са изразили становище. Становище има само от Комисията по енергетика. Решението на НС всъщност казва, че няма да правим декарбонизация - нещо, което е невъзможно заради поетия вече ангажимент от България да затвори въглищните централи през 2038 година.

Страната ни все още няма дългосрочна стратегия за декарбонизация, няма е влязъл в сила интегриран план "Енергетика и климат", подчерта Сандов.

Планът за възстановяване и устойчивост трябваше да акцентира и ние да задължим себе си да довършим две реформи - едната беше за съдебната система и контрол върху главния прокурор, другата беше свързана с декарбонизацията и залагане на ясни цели, които да постигнем до 2026 година.

По думите му щетите, които ще нанесе продължаването на работата на въглищните централи, ще са много по-големи от ползите, които бихме имали. Посочи, че преките щети са загуба на средства около 40% по Плана за възстановяване, загуба на всички средства от Фонда за справедлив преход, невъзможност за включване във Фонда за модернизация, освен това е възможно да не получим средства и по оперативни програми и други финансови инструменти. Косвените щети са, че няма да имаме инвестиции в нови възобновяеми източници.

Акцентира, че работата на въглищните централи се отразява негативно и на здравето на работещите в тях, което също не е за пренебрегване, както не можем да пренебрегнем и промените в климата, от които страдаме всички.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Асен

Сандов и Белев са нанесли щети на държавата за стотици милиони, явно искат да станат милиарди!

21.01.2023 10:01:12

Анонимен

И този до стената! Що за глупости ги говори. Когато в началото заговориха за възобновяеми източници, всички политици и банкери си направиха соларни паркове. Държавата им гарантира изкупуването на високи цени, а ние, потребителите платихме гарантираното от държавата. Цената на микса нарасна, но беше наречено инвестиция в бъдещето. Сега, старата песен на нов глас. Що не питате работещите в тези централи дали предпочитат да умрат от глад, заедно със семействата си или да поемат риска да продължат да работят. Можем да пресметнем какво губим при затварянето на централите, но това което можем да спечелим в замяна е само хипотетично вероятно.

20.01.2023 20:49:12

Анонимен

А ти кого спосяваш?

20.01.2023 13:38:46

Митко

Акцентите и размислите на Сандов винаги са в грешна посока

20.01.2023 13:15:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.