• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Да влезеш в ЦЕРН – преживяване, което не може да се опише

Да влезеш в ЦЕРН – преживяване, което не може да се опише

/КРОСС/ Да влезеш в ЦЕРН - институцията, създадена от титаните във физиката Нилс Бор, Вернер Хайзенберг, Луи дьо Бройл, Раул Дотри, Пиер Оже, Лев Коварски, Едуардо Амалди..., които, подпомагани от Исидор Раби в рамките на Плана „Маршал", създават европейска научна организация с мото „Наука за мир", за да открият тайните на Вселената, - е преживяване, което много трудно може да се опише.

Екипът на „Космос" пристъпва прага на ЦЕРН след месеци, в които центърът на фундаменталната наука функционираше в ограничен режим и повечето учени работеха от вкъщи с изключение на персонала на първа линия. В края на август бе първото разхлабване на мерките, когато институцията вече бе изпълнена с изследователи, но по всичко личеше, че сме пред евентуални следващи ограничения заради новия бум на епидемията и „Космос" се промъкна в Меката на физиката точно в този много къс прозорец във времето.

Вървим към един от входовете на ЦЕРН, а на 100 м под нас е 27-километровият тунел (най-студеното място, което познаваме в нашата Вселена), в който са разположени гигантски ускорители и детектори.

Именно с тях учените искат да разберат как се е родила Вселената: какво точно се е случило при Големия взрив; къде е изчезнала антиматерията; коя е петата сила във физиката, която би променила всичко в познатия ни свят - от развитие на технологиите, през медицината до почти всички ежедневни дейности.

ЦЕРН е забележителен и с още един факт - освен че е най-студеното място, в ускорителите се развива и 100 хил. пъти по-висока температура от тази в центъра на Слънцето, когато се сблъскат два снопа ускорени тежки йони. Самите те се движат с изумителните 99,99% от скоростта на светлината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

taka e.

03.10.2021 19:33:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.