• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Мобилно приложение ще информира за бури и замърсяване във Варненския залив

Мобилно приложение ще информира за бури и замърсяване във Варненския залив

/КРОСС/ Мобилно приложение ще информира гражданите за чистотата на морето, за наличието на медузи, за предстоящи бури. То ще е готово до края на годината и се разработва в рамките на мащабен международен проект ILIAD, финансиран с 19 млн. евро от европейската програма Horizon 2020. В него участват учени от 18 държави, а целта им е да създадат цифров двойник на Световния океан, стана ясно на работна среща в Технически университет-Варна, чийто научен екип участва в проекта заедно с ДП „Пристанищна инфраструктура“ и НИМХ, съобщи „Труд бг“.

Задачата е с помощта на симулатори и на данните от седемти метеорологични станции в района да създаде цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали, които го свързват с езерото. „Симулации ще се правят в реално време, а с помощта на изкуствен интелект ще имаме възможност да предсказваме какво ще се случи няколко часа по-късно. Така ще подпомогнем и трафик контрола с карта на риска“, посочи ръководителят на екипа и зам.-ректор на ТУ-Варна проф. инж. Тодор Ганчев. Според него картата ще улесни навигацията на корабите при неблагоприятно време, ще се намалят престоите им на рейд и ще се повиши сигурността. Ефектът ще е повече работни дни за пристанището и по-чиста околна среда, тъй като изчаквайки плавателните съдове произвеждат въглероден двуокис.   

Цифровият двойник на Световния океан е част от инициативата на ЕС за създаване на цифров супермодел на Земята до 2050 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.