• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Реставрират с евросредства Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас

Реставрират с евросредства Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас

/КРОСС/ Религиозни храмове в цялата страната се реставрират с евросредства и така освен че се връща старият им блясък, те се съхраняват за поколенията и стават по-привлекателни за поклонници и туристи. Сред знаковите обекти, по които в момента се работи, са Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. Сградата на синагогата във Видин пък ще бъде преобразена в културен център, в който ще има и място за ритуали на еврейската общност. Инвестициите в тях са от Оперативна програма „Региони в растеж" и други управлявани от МРРБ програми.

След строително-ремонтните и консервационни дейности в един от най-старите храмове - Кремиковският манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец", той ще се превърне в духовен център на Софийска област. В манастира ще се направи ремонт на покрива и дренаж на намиращата се в двора му средновековна църква „Свети Георги", в която се пазят едни от най-старите стенописи в Европа. Ще се извърши също социализация на археологическите разкопки в района на светата обител. Ще се изгради северно манастирско крило, в което ще има информационен център „Софийска Света гора", музейна експозиция с интерактивно оборудване, представящо 40-те средновековни манастира около София, магерница за 100 души, параклис и камбанария. Проектът включва и обособяване на манастирски работилници, които ще са отворени за посетители. Ще се обособят и ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. Планирани са и помещения за летни ученически лагери, на които с младежите да се провеждат беседи по вероучение, музика и изкуство, както и нови монашески килии, стаи за нощувка и др.

В момента се обновява и се осигурява достъпност на църквата „Св. Архангел Михаил" в град Рила, строена през 12 век и обявена за паметник на културата с национално значение. По друг проект там вече е извършена частична реконструкция на стенописите.

В Бургас се извършва фасадна консервация и реставрация на сградата на храм „Св. Св. Кирил и Методий". Каменните ѝ повърхности се почистват от наслоени атмосферни замърсявания и реставрират. Декоративни елементи, първоначалният релеф и визия на фасадата ще бъдат възстановени.

Реставрират се в момента и църквите „Св. Петка" и „Св. Георги" в Русе. Вече са направени реставрация и консервация на руините на църквата „Света Богородица" в с. Осиковица, община Правец.

Един от символите на Видин - синагогата, от бивш еврейски молитвен дом ще се превърне в културен център и ще носи името на големия художник Жул Паскин. Сградата на втората по големина синагога в страната е построена през 1894 г. Тя ще бъде реставрирана в оригиналния ѝ вид, в който е била до 1950 г., за да се превърне в многофункционална зала за различни културни събития, изложби, концерти, конференции и др.

През последните години бяха ремонтирани и други храмове, сред които „Св. Йоан Кръстител" и „Св. Параскева" в Несебър, църквата „Св. Георги" в Арбанаси и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мале, сега пак няма да разберем колко поповете ще краднат от еврата....

23.12.2020 19:00:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.