• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

ЧВК "Вагнер" е спряла набирането на затворници, обяви Пригожин

ЧВК "Вагнер" е спряла набирането на затворници, обяви Пригожин

/КРОСС/ Руската частна военна компания "Вагнер" е спряла набирането на затворници, които да се бият в Украйна, каза днес основателят ѝ Евгений Пригожин, предаде БТА.

"Набирането на затворници от частната военна компания "Вагнер" е напълно спряно", заяви Пригожин в отговор на въпрос от страна на руска медия. "Изпълняваме всичките си задължения към тези, които работят за нас в момента", допълни той.

"Вагнер" започна да набира затворници през лятото на 2022 г., като Пригожин - бизнесмен, занимаващ се с кетъринг и изтърпял присъда от 9 години затвор по времето на Съветския съюз, им обещаваше помилване, ако отслужат шест месеца в Украйна, припомня Ройтерс.

"Вагнер" не е разгласявала информация колко бивши затворници има в редиците ѝ, но публикувани през ноември данни на руската служба за изпълнение на наказанията сочат, че броят на затворниците в Русия е спаднал с над 20 000 между август и ноември, което представлява най-големият спад за повече от десетилетие.

През декември Ройтерс съобщи, че американската разузнавателна общност смята, че "Вагнер" е разположил в Украйна 40 000 бивши затворници, които е привлякла да се бият като наемници и които са мнозинство сред бойците на групировката, сражаващи се в тази страна.

"Вагнер" през последните месеци играе все по-значима роля в руската инвазия в Украйна, като наемниците ѝ са в челните редици на продължаващата с месеци руска офанзива срещу град Бахмут в Донецка област, посочва Ройтерс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.