• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Фонд „Научни изследвания“ на БАН ще финансира проекти за диагностични Covid-тестове и китове

Фонд „Научни изследвания“ на БАН ще финансира проекти за диагностични Covid-тестове и китове

/КРОСС/ „Ситуацията е тревожна. Вероятността за втори пик е реална, но според мен пандемията върви с равномерен ход. В зависимост доколко се вземат и мерки и се спазват правила развитието на инфекцията продължава... Трябва да се вземат под внимание реалностите, какво би се случило със здравната система, ако се допусне по-широко разпространение на инфекцията. В момента наблюдаваме ефекта на откачане от ограниченията след строгите мерки". Това каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамента по инфекциозна микробиология при БАН.

Според него може би в края на годината, ако се намерят терапевтични агенти или ваксина, правителствата ще смекчат ограничения, но на този етап такова решение е компромисно.

Проектът за българска ваксина не е одобрен за финансиране от Фонд „Научни изследвания". Проф. Найденски обясни, че във Фонда оценките се правят по научни критерии, не е важна толкова същността на продукта:

„Взехме решение да финансираме допълнително проекти с по-стратегическо значение за развитието на медицинската наука и в частност за създаването на ваксина... Другите проекти също са свързани с Covid-19. Имаше проекти, свързани с диагностични тестове и китове, някои са свързани с промени в антигенната структура под влияние на различни климатични фактори", допълни проф. Найденски в предаването „Преди всички".

Проектът на доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология" в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса, ще бъде финансиран от резерва.

Проф. Христо Найденски припомни, че при около 15% от случаите на Covid-19 хората развиват стомашно-чревни симптоми, което в летния сезон може да обърка специалистите с Covid-инфекция.

Той призова да продължим да бъдем дисциплинирани, да спазваме дистанция и да се грижим за личната си хигиена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.