• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

230 000 пенсионери ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип

230 000 пенсионери ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип

/КРОСС/ Въпреки по-ниските нива на заболеваемост от сезонен грип през миналогодишния сезон, на съвместна конференция на Световната здравна организация (СЗО) и българските здравни власти алармираха, че тази есен може да се очаква завръщане на грипа с по-тежко протичане от обикновеното. Поради факта, че 2020г. хората не са се срещали с грипния вирус, нивата на имунитет на населението са по-ниски, което може да доведе до промяна на „поведението" на грипа. Така той може да се появи през есента, вместо зимата, или да е по-упорит и с по-тежко протичане.

Миналата година имахме много ниско разпространение на грипните вируси и това има своето обяснение. В световен мащаб броят на ваксинираните срещу грип беше много по-висок през 2020 г. в сравнение с предходните години, включително и в България. Другите фактори, които ограничиха грипната вълна, бяха противоепидемичните мерки за Covid-19. Работата от вкъщи, онлайн обучението, ограничаването на контактите на закрито, по-малкото пътувания също попречиха на предаването на сезонния грип. Тази година, обаче голяма част от тези ограничения липсват и може да се прогнозира, че грипен сезон 2021-2022 в Северното полукълбо може да е по-различен и дори по-тежък.

„СЗО препоръчва медицинските работници, по-възрастното население, хората с хронични заболявания да бъдат ваксинирани първи. Ние имаме ваксини с доказана ефективност и огромна защита. Медицинските работници по целия свят се ползват с най-голямо доверие по отношение на действието на ваксините. Затова трябва да ги ангажираме и да действат като пример на поведението на хората с цел защита на здравето им. Това е тяхно задължение и тяхна професионална етична отговорност. С последователни действия и разпространение на научни факти, ние можем да градим доверие и да въздействаме на поведение, което опазва здравето, за да можем да си върнем свободата, която толкова много ни липсва.", каза д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България.

„Можем да очакваме, че грип ще има тази година. Затова по-добре да се предпазим от заболяването, отколкото да се надяваме, че то ще мине леко. Грипът е сериозно заболяване и годишно около 300 000 души губят живота си от него. За съжаление, България е на последно място както по отношение на ваксинацията срещу ковид, така и срещу грип. Обхватът с противогрипни ваксини почти се е утроил спрямо 2019 г. благодарение на Националната програма за предпазване от сезонния грип за населението над 65-годишна възраст, която ще се проведе за трета поредна година. Но въпреки това сме далеч от препоръката на СЗО да направим покритие от 75% при рисковите групи. Миналата година сме постигнали обхват от 6.5% от общата популация в България, като сред рисковата група на населението на възраст над 65 години от 2% през 2019г. се е увеличил на 16%. С тази програма, финансирана от държавата ни, сме спестили милиони левове от хоспитализации и сме предотвратили много смъртни случаи. Добрата новина е, че по програмата тази година са осигурени 230 000 безплатни ваксини и това е най-голямото количество, осигурявано за пенсионерите до сега. Затова всеки в тази възрастова група може да заяви своята безплатна ваксина при личния си лекар и да бъде имунизиран още в края на октомври.", сподели д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина .

„В условията на пандемия от ковид и огромните загуби, които ни нанесе, не трябва да забравяме и риска от грипна епидемия. Грипът е много сериозно респираторно заболяване. Тежко протичащо, с много усложнения, които буквално могат да засегнат всеки орган или система и най-вече усложнения по влошаване на хронични заболявания. Нашите данни показват, че се увеличава активността на циркулацията на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, включително и на парагрипните вируси. Затова твърде вероятно е да се очаква грипна епидемия тази година. До момента все още няма изолирани случаи на грипни у нас, но в Хърватия например, такива бяха установени още през септември преди типичния грипен сезон. Притеснителното е, че от диагностицираните случаи, близо 60% са постъпили в болница, именно заради спадналия имунитет.", съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По отношение на приложението на противогрипна ваксина и на ваксина срещу ковид-19, официално препоръките на СЗО двете ваксини да се правят с 14-дневен период между тях. Проф. Христова сподели обаче, че в държави като Австралия, Швейцария двете ваксини се правят в разстояние на една седмица, а в Австрия и Дания двете ваксини се поставят едновременно. От научна гледна точка според нея не би трябвало да има никакъв проблем за поставянето на двете ваксини заедно и апелира всички да се ваксинират преди старта на грипния сезон.

„От своето въвеждането на противогрипните ваксини преди десетки години, те са спасили безброй човешки животи и са ограничили разрастването на редица пандемии. Те са с доказан добър профил на безопасност и могат само да ни помогнат да се справим с тежките усложнения от вирусните заболявания. Има няколко рискови групи - пациентите над 65-годишна възраст, които по начало нямат толкова силна имунна защита, затова и при тях се очакват по-чести и тежки усложнения. Силно застрашени са и пациентите с хронични заболявания, особено, ако са сред по-възрастното население. При децата проблемът се неглижира от родителите, а те са в рисковата група също, като се забравя, че противогрипните ваксини са разрешение за деца над 6 месеца. Много малко се говори за поставянето на противогрипни ваксини и при бременните, като е доказано, че ваксината предпазва и новороденото няколко месеца след раждането му. Миналата година правихме проучване, което показваше, че при 100 пациенти, които нямат нагласата да си поставят противогрипна ваксина, но след разговор с личния или лекуващ лекар, 80% променят своето мнение и биха се ваксинирали. Затова трябва да се обединим и да работим за промяна на тази нагласа, за да се запазят човешки животи,", коментира д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

В рамките на събитието беше цитиран първия за България анализ за въздействието на грипа върху здравната система у нас. Данните в него включват статистика за грипните заболявания за сезони 2018/2019 и 2019/2020 г. Анализът показва, че повече от 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип, като 25% от тях са на възраст 65+.

От хоспитализираните с пневмония в следствие на грип пациенти на възраст 65+ близо 40% имат съпътстващи заболявания (диабет, сърдечно-съдови, белодробни, онкологични и чернодробни заболявания), които са рисков фактор за по-тежко протичането на инфекцията. Средният престой в болница на пациентите на възраст 65+ хоспитализирани с пневмония в следствие на грип е 8 дни и сумарно разходът на държавата за тяхното лечение е най-малко 2.7 млн. лв. годишно.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.