• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

/КРОСС/ Руската рубла изпреварва бразилския реал като най-успешна валута на годината, оповестява Bloomberg. Въведеният от Русия финансов надзор трансформира рублата в най-хубавата валута в света за тази година - макар че не са доста хората, които могат да завоюват от това.

Рублата възобнови усилването си по отношение на $ през вчерашния ден, когато Московската фондова борса отвори още веднъж след два неработни дни. Руската валута е повишена с 11% по отношение на щатския $ от началото на годината, изпреварвайки покачването на бразилския реал с 9%. Така рублата става водеща измежду 31 съществени валути в света, следени от Bloomberg.

Укрепването на руската национална валута е станало допустимо с помощта на редица ограничения, подхванати от държавното управление, показва Bloomberg.

Русия вкара надзор върху придвижването на капитали, задължи експортьорите да продават задграничната валута и мина към възнаграждение в рубли за износа на природен газ в „ вражески " страни. В същото време има някои специалисти, представени от организацията, които не са уверени в достоверността на усилването на рублата, както и че борсовата  стойност подхожда на действителната.

Агенцията отбелязва, че укрепването на рублата на фона на провежданата военна интервенция е „удивително", защото доста други страни, които също се пробват да управляват придвижването на капитали, не съумяха да реализират подобен резултат. Така да вземем за пример, турската лира и аржентинското песо към момента не могат да се възстановят след спада, акцентира Bloomberg.

Експертът по валутни пазари и лихви Юрий Попов от SberCIB Investment Research чака рублата да се стабилизира към 60 рубли за $ до края на второто тримесечие на 2022 година.

След това се чака леко намаляване на руската валута, защото вносът евентуално ще нараства, а износът ще понижава поради вероятни наказания, показва Попов. Според него, от края на второто тримесечие на 2022 година ще стартира гладко намаляване на рублата, като в края на годината курсът може да е 75 рубли за $.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.