• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Книгомания възражда Ваня Петкова с поетичната антология „Аз съм Сириус"

Книгомания възражда Ваня Петкова с поетичната антология „Аз съм Сириус"

/КРОСС/  Издателство КНИГОМАНИЯ пуска стихосбирка - антология на голямата българска поетеса Ваня Петкова.

Тя излиза за 80-годишнината от рождението й, а представянето й е на 26 април от 18 ч. в Съюза на българските журналисти. Тогава стартира честването, което ще продължи цяла година и ще мине през много градове на страната. 

„Аз съм Сириус" - съдържа пет глави със 100 подбрани стихотворения от последните и първите стихосбирки на авторката. Обърнати наопаки по хронология, където началото е всъщност краят - „Пиратски стихове" беше последната стихосбирка на авторката издадена приживе, написана в Родопите. Това е първата глава на настоящата стихосбирка, която съдържа както най-бунтарските стихове на поетесата от последните й години, така и творби от „Синята книга" в стил „маринистика" с ясно изразеният афинитет на авторката към нейната вечна любов - морето. Последната глава „Сбогуване" всъщност е писана в началото на кариерата й, но е толкова пророческа, че съставителите на книгата решават да завършат с нея. Между първата и последната глава са космическите, любовните и патриотични стихове на Ваня Петкова.  Главата „Сириус" обединява две от най-лиричните книги на авторката - нашумялата през 1967 г. „Грешница" и „Страсти", в които читателят се потапя в най-съкровената любов във всичките й фази -  силната химия на еротиката, грешницата и светицата, изневярата и прошката, тихата кротка любов и мимолетната бурна, семейното огнище и наследниците, несподелената любов с всичките й разочарования. „Венсеромос" - е вечната борба на доброто и злото, черното и бялото, борбата против расизма и ксенофобията, и в крайна сметка - победата на справедливостта. „Арменска песен" - е посветена на страданията на арменския народ и неговата свещена земя - Армения.

Най-необичайното в този сборник е, че книгата е илюстрирана от самата авторка, която приживе е била изключително талантлив художник, предимно портретист. Намерените в нейния архив рисунки, графики, скици и картини са включени в антологията „Аз съм Сириус", като ни показват една неизвестна страна на поетесата.

Няколко от стихотворенията, включени в стихосбирката са и текстове на известни песни станали хитове.

Като, например, стихотворението „Обичам те", изпято от група „Вираж" по музика на композитора Асен Драгнев, „Арменски очи" е своеобразен химн на арменците у нас - една великолепна композиция на Хайгашод Агасян в негово изпълнение. „Зайчето" е превърнато в песен от Ники Томов и група „Дисонанс", група „Фактор" също имат хит по стихотворението „Влюбена в мен". Хитът на 70-те , по стихотворението „Старите камбани" е изпят от Йордан Марчинков и държи класацията „Мелодия на годината", „Любовта на Юнгата" и „Старият Барба" са вечните шлагери изпяти от Маргрет Николова по музика на Йосиф Цанков.

Стихосбирката „Аз съм Сириус" е едно голямо предизвикателство за композитори и певци, наситена от стихове които можеш да запееш още при самия прочит.

Книгата включва най-космичната поезия, която някога се е раждала на Земята, и то - от българска поетеса. Викът от Космоса пронизва с рими и непредсказуеми метафори въздуха, разцепва на две морета и реки. Силните афоризми вдигат баловете на вълните в океана предизвиквайки истинско цунами от стихове. И целият този бурен дуел на думи се укротява в пазвата на най-нежната любовна лирика, криеща зад завесата на паравана еротиката на душата и тялото. Космос, земя, пирати и море, войни, любови, светици и блудници, разочарование и възхвала, проклятие и благословия, приятели и врагове и много истински  Истини - това е най-новата стихосбирка на голямата българска и световно призната поетеса Ваня Петкова.

Сборникът „Аз съм Сириус" е вдъхновен от култовото автобиографично стихотворение на поетесата Ваня Петкова - „Сириус", където авторката изразява всичко онова което е !

„Аз съм Сириус!

самотна и далечна,

всичко в мене е обратно на света".

 Ваня Петкова е известна като най-борбената поетеса отстояваща както в творчеството си така и в живота справедливостта, правдата и чистата любов. Критиците я определят като „амазонката" на българската литература.

„Истината ИСТИНА е само,

щом излъжеш слънцето изгасва.

Няма думи върху мене, няма-

има само погледи мъгливи или ясни".

Ваня Петкова нашумява още през 60-те години на миналия век с най-лиричната поезия завоалирана с неповторими рими. Тя е неподражаема по стил, висота на своя поетичен изказ, афоризми и метафори. Всяко нейно стихотворение е истински сюжет на филм, който читателят с яснота си представя докато чете произведението.

Съставителите на първия антологичесн сборник на поетесата Ваня Петкова ще зарадват почитателите на поезията с едно нетипично представяне на книгата. Те ще онагледят всичко, което включва уникалната стихосбирка. Представянето на „Аз съм Сириус" започва с мултимедиен филм с абсолютно неизвестни за аудиторията моменти от живота и творчеството на авторката. Моноспектакълът от най-известните и най-неизвестните стихове на Ваня Петкова ще прозвучи с музикален съпровод от сцената в изпълнение на дъщеря й - Оля Ал-Ахмед и внука й - Джоузеф Ал-Ахмад, който е и автор на филма - представяне, художник на корицата на книгата и режисьор на цялото събитие. Но това не е всичко! Изложба от 33 невиждани рисунки на поетесата Ваня Петкова ще могат да видят почитателите на всяко представяне във всеки град, както в антологията  „Аз съм Сириус", която е илюстрирана фактически от авторката. Извадените от архива на поетесата уникални исторически снимки са включени във фотоизложбата, която също е част от мега-поетичното събитие.

Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад - дъщерята и внукът на поетесата и съставителите на сборника „Аз съм Сириус", са подбрали прицизно и със символика сто стихотворения на Ваня Петкова за различна аудитория и вкусове - най-известните и любими на мнозина и по-неизвестни такива, сътворени в далечните 60-те и 70-те години, но винаги актуални. Странно е пророчеството на авторката - не само че любовта и чувствата са си същите, но дори войните в света са си все същите и реално нищо не се е променило. Така, поезията на Ваня Петкова остава винаги актуална и вечна, а авторката - незабравима.

Книгата може да бъде закупена във всички книжарници на КНИГОМАНИЯ, както и он-лайн от всички платформи на издателството.

Линк: https://knigomania.bg

За автора:

https://bg.wikipedia.org

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.