• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Проф. Ива Христова: Британският щам води до по-бързи белодробни усложнения

Проф. Ива Христова: Британският щам води до по-бързи белодробни усложнения

/КРОСС/ В България пристигат близо 1,3 млн. дози ваксини в следващите три месеца, договорени от Европейския съюз. Два дни преди да бъде затворен "зеленият коридор" за ваксинация в "Пирогов", желаещи се наредиха на опашка, за да получат доза. "Ваксинацията е едно от оръжията за борба с вируса, остава спазването на противоепидемичните мерки.

Все пак с ваксинация са обхванати 5% от населението. Ако спазваме мерките, заболеваемостта ще спадне. Оказва се, че производителите на ваксини не могат да предоставят обещаните обеми. Надценили са силите си", заяви в ефира на "Денят ON AIR" зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й при AstraZeneca тепърва има данни, които ще се вкарват в кратката характеристика на продукта и други неща, които трябва да се уточнят.

"Не мисля, че трябва да има страх от тромби след ваксинация. Защото честотата на тромбозата при ваксинираните лица е по-ниска, отколкото при цялата популация. Честотата не е по-висока. Освен това, трябва да знаем, че при ваксиниране тази честота е 1 на 1 млн., а при неваксинирани - 3-4% смъртност при 100 хил.", добави проф. Христова. Според нея тромбозата е рядко явление, по-често се очакват неразположения като температура и други, характерни за лек вирус.

"Редки са случаите на повторение на коронавируса. Това е свързано и с мутацията - той се променя, за да се разпространява по-добре. В момента британският вариант поголовно измести останалите варианти. Клони към 100% в много от областите. Южноафриканските и нигерийските варианти също ще влязат с туристи", каза експертът пред Bulgaria ON AIR. Тя е на мнение, че съществува риск ваксините да не ни предпазват достатъчно от някои от тези варианти - да предпазят всички или тези, приели големи количества от вируса. "За различните варианти е различна степента на по-слабо свързване. За някои от вариантите тя е по-слаба. Много са важни елементарните противоепидемични мерки. Британският вариант на вируса води до бързо влошаване и засягане на белия дроб - по-редки неврологични усложнения и по-често белодробни. Повечето бактериални пневмонии засягат само една част от дроба, а тук е дифузно - навсякъде", уточни проф. Христова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.