• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

На Великден храмовете в най-голямата православна страна – Русия, отвориха врати за миряните

На Великден храмовете в най-голямата православна страна – Русия, отвориха врати за миряните

/КРОСС/ Въпреки ограниченията, свързани с коронавирусната инфекция, на Великден тази година, храмовете в най-голямата православна страна – Русия, отвориха врати за миряните.

До началото на нощната служба благодатният огън беше донесен в столичния храм, доставен със специален полет от Йерусалим. 15 църкви в Москва получиха благословения огън в нощта на Великден.

По традиция патриархът на Москва и цяла Русия Кирил оглави пасхалното богослужение в московския храм „Христос Спасител“. На богослужението присъстваха руският президент Владимир Путин и кметът на Москва Сергей Собянин. Минути след полунощ патриархът възвести Христовото Възкресение.

Патриарх Кирил изрази радостта си от факта, че тази година, за разлика от миналата, на пасхалното богослужение в главния храм на Руската православна църква присъстват миряни. Той пожела на всички скорошно и пълно освобождаване от коронавируса, като подчерта в същото време, че има множество други инфекции, които „заразяват човешката душа“. По думите му грехът е „много по-тежка и опасна болест от физическите заболявания“.

Патриархът на руската православна църква призова вярващите да подкрепят болните и напомни за скорошното избухване на пандемията.

Преди настъпването на Възкресение, руснаците занесоха великденска храна в храмовете, която свещениците освещават за великденската трапеза. Православните християни носят козунаци, които те сами пекат или купуват в своите енорийски църкви и боядисани яйца, които се благославят от свещеник. С настъпването на Великден, Великият строг пост за православните християни – приключва и вярващите ще могат да опитат козаниците и яйцата.

Великден или Възкресение Христово се празнува в Руската православна църква на 2 май. Великден е основният църковен празник за християните.

Около 60% от 144-милионното население на Русия се смятат за православни християни, но по-малко хора се покланят в църквите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

03.05.2021 09:30:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.