• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Кристиан Вигенин: Парламентът беше затворен от коалиция ГЕРБ-ДПС

Кристиан Вигенин: Парламентът беше затворен от коалиция ГЕРБ-ДПС
Без контрола от НС над управляващите, моделът на управление се превръща в диктатура

/КРОСС/ "Парламентът беше затворен от коалиция "ГЕРБ-ДПС". Миналият петък се гласува решение парламентът при какви правила ще заседава. Бяха намерени решения, чрез които на практика да спазим всичките изисквания, гарантиращи сигурността на депутатите", заяви заместник-председателят на Народното събрание от "БСП за България" Кристиан Вигенин пред Bulgaria On Air.

Вигенин напомни, че са се поставили няколко важни въпроса. Един от тях бил парламентът как и в какви условия трябва да заседава. Заместникът на Народното събрание изтъкна, че е изненадан от промяната на позицията на ДПС, които подкрепили миналият петък БСП с това, че парламентарният контрол трябва да продължи такъв, какъвто е и какъвто трябва да бъде.

Вигенин коментира, че ГЕРБ по този начин ще прокарат идеята си, чрез която комуникацията с управляващите ще се извършва само чрез писмени въпроси до министрите. Според него, друго важно постигнато съгласие, че парламентът ще работи приоритетно по закони свързани с извънредното положение, но не и единствено, вчера също било отменено, като по този начин компрометирало демократичните устои и конституционния ред в държавата.

"Ние предложихме - когато има обсъждания на законопроекти, без значение на първо или второ четене, в залата да остават единствено народните представители, които имат изказвания и които са част от комисиите, които следят тези теми. Това би означавало, че в зала няма да има повече от 30-40 народни представители, които без проблем могат да спазват правилата за социално дистанциране. Постигнахме съгласие гласуванията с електронната система да се фиксират в определен час петък сутрин. Така те щяха да се провеждат бързо и да дадат възможност на народните представители да се оттеглят и да останат за парламентарен контрол само тези, които имат изказвания и въпроси", каза Вигенин.

Той коментира, че отговорността за прекратяването на парламентарния контрол, носи председателят на Народното събрание и че по нейна вина органът абдикира от отговорностите и задълженията си. Вигенин обърна внимание, че Народното събрание не работи по норматив, че да му се налага да наваксва работата си, а че е необходимо на хората и държавата сега, тъй като то е това, което гарантира контрола над управлението, без който моделът на управление щял да се превърне в диктатура.

"Дали Народното събрание ще се лиши от лятна почивка, е въпрос към мнозинството в парламента и персонално към председателя на парламента. Ако се прецени, няма да имаме лятна ваканция и предвид събитията в момента, това е напълно възможно", подчерта Вигенин.

Кристиан Вигенин отбеляза, че левицата се съобразява с извънредното положение и наложените правила и че отчетно-изборната кампания на БСП ще бъде възобновена веднага след като приключи текущата ситуация. Заяви, че БСП има нужната готовност да приключи процесите и че ще го направи веднага след края на извънредното положение. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Даскала

На времето Ахмет Доган предложи Бойко за генерал и Първанов подписа указа!Стара любов между стари приятели ги сплотява тия двама агенти на силови структури - Ахмет и Бойко Будата!Страстното приятелство продължава и днес , но се пази в тайна!Не случайно Доган "купи" ТЕЦ "Езерово" , а Доган винаги го подкреря в ПАрламента!

27.03.2020 12:58:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.