• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

С 28 ваксинирани пациенти срещу HPV завърши информационната кампания на Коалиция HPV и Болница ВИТА

С 28 ваксинирани пациенти срещу HPV завърши информационната кампания на Коалиция HPV и Болница ВИТА

/КРОСС/ HPV информационната кампания, организирана от Коалиция HPV и Болница ВИТА през месеците април и май, премина при голям интерес. Десетки пациенти имаха възможност да зададат своите въпроси, свързани с ваксините срещу HPV и превенцията на ракови заболявания.

През април се проведоха първите ваксинационни дни в Болница ВИТА, по време на които се ваксинираха 14 пациенти. През май, по време на втория етап от кампанията, още 13 жени и 1 мъж направиха своите имунизации срещу HPV.

Първата доза си поставиха: 6 момичета между 15 и 17 години, 13 жени на възраст между 20 и 30 години, 4 жени между 30 и 40 години, 4 млади мъже между 20 и 30 години и 1 на почти 40 години.

По време на кампанията организаторите отговаряха на въпроси, свързани с човешкия папилома вирус, предоставяха информационни материали на посетителите и пациентите в Болница ВИТА. Всеки един от имунизираните беше предварително информиран за заболяванията, които могат да бъдат избегнати с поставянето на 9-валентната ваксина срещу HPV.

Поради големия интерес, но и значимостта на превенцията срещу болестите, причинени от човешки папилома вирус, HPV имунизациите в Болница ВИТА, ще станат част от медицинските услуги в Центъра по имунизации на ВИТА. Пациентите, които имат желание да поставят първа или следваща доза от 9-валентната ваксина, ще продължат да заплащат само нейната стойност - 270 лв. за доза. Записването ще става онлайн по график в Superdoc, всеки втори и четвърти петък от месеца между 14:00 до 16:00 часа в База 2 на ул. „Филип Кутев"10.

Болница ВИТА е първото здравно заведение в страната, което припозна като своя кауза усилията на екипа на HPV коалицията за повишаване на информираността на обществото. ВИТА е създадена от семейство лекари преди 32 години, а здравето на цялото семейство е фокус на медицинската грижа. Екипът вярва, че най-доброто средство за превенция на много от онкологичните заболявания е ранното ваксиниране срещу най-разпространените 9 типа човешки папилома вирус.

В Болница ВИТА работи единственият засега в страната Специализиран център за ранна диагностика и деструктивно лечение на предраковите състояния на женските гениталии - ВИТА Дисплазия център. Неговият ръководител, както и завеждащ Отделението по оперативна гинекология и тазова хирургия - доц. Илия Карагьозов, е част от HPV коалицията от нейното създаване.

За ваксиниране срещу HPV не е необходимо предварително изследване за носителство. Проучванията показват, че 90% от случаите на рак на маточната шийка и други ракови заболявания, свързани с човешки папилома вирус, могат да бъдат избегнати.

Специалистите препоръчват прилагането на ваксината преди начало на сексуална активност. За момичета между 10 и 14 ненавършени години тя е безплатна, ако бъде направена при общопрактикуващия лекар по програма на Министерството на здравеопазването. През миналата година 1928 момичета във възрастовата група 10-13 г. са били имунизирани с четиривалентна ваксина срещу човешки папилома вирус. До месец април тази година първа доза на деветвалентна ваксина е била поставена на 1425 момичета в същата възрастова група. Тези данни са обнадеждаващи, че здравната култура на обществото относно превенцията срещу онкологични заболявания, причинени от човешки папилома вирус, се повишава.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.