• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Избор на хидрофорни помпи – какво трябва да знаем?

Избор на хидрофорни помпи – какво трябва да знаем?

/КРОСС/ Автономното водоснабдяване на частна къща предполага използването на мощно оборудване, което отговаря за подаването на вода от кладенец или резервоар за съхранение. Характеристика на такава водоснабдителна система е липсата на естествено налягане, което трябва да се осигури чрез използването на хидрофорни помпи.

Става въпрос за специално мощно оборудване, което повишава налягането в системата, осигурявайки подходящо налягане на водата в тръбите. Именно от правилния избор на хидрофорни помпи, което се контролира от автоматизация, качеството на водоснабдяването на частна къща впоследствие ще зависи и съответно комфорта на живот в нея.

Понастоящем съществуват няколко вида хидрофорни помпи, които се използват за автономни водоснабдителни системи:

• Мембранни, които имат запечатана гъвкава мембрана, която разделя резервоара с въздух и вода.

• Безмембранен тип, при който питейната вода и сгъстеният въздух са в едно отделение, без да са разделени от преграда.

• Еластичната мембрана, която представлява издръжлива гумена торба, предпазваща стените на резервоара от контакт с вода. Една от отличителните черти на такива мембранни хидрофори за частна къща е компактният им размер, което прави възможно инсталирането на оборудването в малко помощно помещение и килер.

За частни къщи с площ под 100 квадратни метра такива мембранни хидрофорни помпи са най -добрият избор, тъй като съчетават простота на дизайна и надеждни характеристики. Най-често се срещат резервоари с обем до 60 литра, а при необходимост по поръчка се правят по-големи резервоари, съдържащи 110 литра чиста вода.

Инсталираният смукателен двигател е прикрепен към горната част на резервоара и е свързан към него с помощта на гъвкава тръба. Наличието на специален нипел позволява правилно да се люлеете и лесно да регулирате налягането на въздуха, съответно можете правилно да конфигурирате работата на системата, която ще работи в напълно автоматичен режим. Всмукателните двигатели, използвани днес, са практически безшумни, което увеличава атрактивността на тези хидрофорни помпи.

Резервоарите без мембрана са здрави метални вертикално поставени бутилки с обем над 110 литра. Обикновено са оборудвани с мощна битова или морска самозасмукваща вихрова помпа, която осигурява налягане в системата на ниво от 0,7 МРа или повече. Помпените станции без мембрани са предназначени предимно за водоснабдяване на двуетажни частни сгради с площ над 200 квадратни метра.

Характеристика на безмембранните хидрофорни помпи е, че те имат специален предпазен клапан, който осигурява изравняване на налягането и съответно във всяка точка на водоприемника ще бъде гарантирано висококачествено налягане, независимо от изчисленото натоварване.

Как да изберем правилните хидрофорни помпи?

За да изберете правилно и изчислите мощността на подобно оборудване за частна къща, трябва да се вземат предвид следните фактори:

• Място и условия на монтаж
• Източник на прием на вода
• Единично налягане и обем

Въпреки очевидната сложност, всеки собственик може да избере подходящия модел . Необходимо е само да се вземат предвид данните за средния разход на вода и да се има представа за характеристиките на подреждането на водоснабдителната система в конкретната къща.

На първо място е необходимо да се реши дали ще се използват мембранни или безмембранни хидрофорни помпи. Съответно изборът на такова устройство до голяма степен ще зависи от площта на къщата и средната консумация на вода на ден. В случай, че изберете помпено оборудване за малка къща, където живее семейство от 3-4 души, тогава една евтина мембранна помпа ще е достатъчна. Необходимо е да се вземе предвид малкият и големият дебит вода в къщата, въз основа на който трябва да се направи изборът на конкретно оборудване.

При избора на обема на акумулатора е необходимо преди всичко да се съобразите със средното количество вода, което ще се консумира в къщата. Производителността се изчислява въз основа на количеството вода, използвано за един час. Например, експериментално е установено, че четиричленно семейство консумира средно около 3 кубически метра вода. Но голямо семейство, което живее в двуетажна вила с допълнителна консумация на вода за задния двор, трябва да изчисли капацитета на системата на ниво от 8 кубически метра вода на час.

По-голямата част от помпеното оборудване, което се използва днес в частни домове, е в състояние да изпомпва налягане на включване от 1,7 бара, а граничното налягане може да се изпомпва до 3 бара. Съответно ще е необходимо да се изберат правилните спирателни вентили, а свързването на такъв агрегат се извършва изключително в пълно съответствие с инструкциите.

Откъде може да закупите хидрофорни помпи?

Най-подходящо място е онлайн магазин за хидрофорни помпи, където ще откриете разнообразие от модели с разнообразни характеристики. Препоръчително е да не се купува такова оборудване от неоторизирани търговци, защото може да попаднете на некачествена стока и тогава ниската цена ще ви излезе по-скъпо.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.