• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Водата на Земята е по-стара от нашето Слънце, твърдят учени

Водата на Земята е по-стара от нашето Слънце, твърдят учени

/КРОСС/ Нашата планета е океански свят, а ние сме водни хора. Точно 70,8% от повърхността на Земята са океани, които съдържат 97% от водата на Земята. Около 55%-60% от телата ни също се състоят от вода.

Но откъде първоначално е дошла водата? Вероятно за първи път е пристигнала тук на астероиди и комети от ледените външни части на Слънчевата система, но дори да е така, това е само последната част от мозайката. Съществувала ли е водата в Космоса преди раждането на Слънцето?

Да, казва ново изследване, публикувано в Nature, което разкрива, че за първи път е открита вода около млада звезда. Учените открили най-малко 1200 пъти повече вода, отколкото се съдържат във всички земни океани, около протозвезда - младата звезда V883 Орионис - на 1305 светлинни години в съзвездието Орион, пише Forbes.

Това подкрепя теорията, че водата идва от междузвездната среда - газообразните, прашни области на пространството между звездите, и показва, че водата в нашата Слънчева система се е образувала милиарди години преди Слънцето.

„Това е потвърждение на идеята, че водата в планетните системи се е формирала милиарди години преди Слънцето, в междузвездното пространство, и е била наследена както от кометите, така и от Земята, относително непроменена", казва Джон Тобин, астроном от Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO) и водещ автор на изследването.

Новото изследване по същество разкрива пътуването на водата от звездообразуващите газови облаци до планетите. Водата е открита в околозвездния (или протопланетен) диск на звездата от радиообсерваторията Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) в Чили.

„По-голямата част от водата в планетообразуващите дискове е замръзнала като лед, така че обикновено е скрита от погледа ни", казва съавторът Маргот Лиймкер от Лайденската обсерватория в Нидерландия.

Газообразната вода може да бъде открита благодарение на лъчението от молекулите, докато се въртят и вибрират, но това е по-сложно, когато водата е замръзнала, където движението на молекулите е по-ограничено. Газообразна вода може да се намери към центъра на дисковете, близо до звездата, където е по-топло. Тези близки области обаче са скрити от самия прахов диск и също така са твърде малки, за да бъдат заснети с нашите телескопи.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.