• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ще позволи ли промяна в закона да се ловува с отрови и взривове?

Ще позволи ли промяна в закона да се ловува с отрови и взривове?

/КРОСС/ Водещ: Ще продължим с дискусия в студиото защо предложенията за промени в закона предизвикаха толкова силна реакция. При нас е инж. Юлиян Русев, началник на отдел „Ловно стопанство" към Изпълнителна агенция по горите. Здравейте.
Инж. Юлиян Русев: Здравейте.

Водещ: И инж. Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците в България.
Инж. Васил Василев: Здравейте.

Водещ: Здравейте и на вас. Защо сте против тези предложения? Видяхме във втората част на репортажа основно това, дали се позволява лова на диви прасета например чрез отравяне, чрез залагане на специални капани, включително и чрез уредите за нощно виждане?
Инж. Васил Василев: Това което на първо място среща съпротивата на нашата общност, трябва да бъде разглеждано не само този конкретен елемент, точно тази промяна в Алинея 7, ако не се лъжа, даваща възможност за употреба на забранени средства, а това, че се предвижда включително и специализираните органи на реда, тоест армия и полиция да могат да се включват в мерките за борба със заболявания по животните. Гледайки в комплекс двата текста, които министерството предлага, това нещо първо компрометира системата за придобиване на ловно право в страната. Още от 80-те години, за да стане ловец един човек е длъжен да завърши специализиран курс, успешно да положи изпит, за да притежава необходимите минимални знания и едва след това да има правото да нарами пушка.

Водещ: Да видим сега тогава какъв е коментара и какво е мнението на държавата, защо трябва полицаите и военните също да се включват в отстрела например на дива свиня и това дали е риск, дали по този начин се нарушават правата и на ловците, които са минали през такива курсове?
Инж. Юлиян Русев: Ами няма да се нарушават правата на ловците, защото тези длъжностни лица, които евентуално биха прилагали този начин на ловуване, също ще бъдат ловци. Защото в разпоредбите, които са направени в закона, е изписано изрично, че ще бъде издавано разрешително за лов. А ловуването индивидуалното е свързано първо с придобиване на подборно ловуване и също така трябва да си и ловец. Така че тези длъжностни лица...


Водещ: Военните и полицаите ще бъдат и ловци по длъжностна характеристика, така ли?
Инж. Юлиян Русев: Те трябва да са ловци, за да могат да прилагат тези начини на ловуване.

Водещ: Съвместимо ли е обаче това с ловуването като цяло?
Инж. Васил Василев: Едно от основните изисквания, за да може да се направи успешен ловен излет е хората да познават добре както навиците на дивеча, така и теренните особености на конкретното място. Аз изключвам възможността хора, които идват отнякъде и които не познават конкретните теренни особености, да могат да извършват успешен отстрел. Още повече, че има и опит в тази посока в последните години, преди пет-шест години се наложи включване на такива специализирани полицейски части в овладяването на, ако не се лъжа на заболяването от шап в Странджа. Това, което имаме като информация е, че е нулева успеваемост. Тоест това няма да проработи.

Водещ: На база на резултатите, ето казват експертите, че това няма да проработи изобщо като мярка - полицаите и военните да се включват в отстрела на дивата свиня, специално заради африканската чума.
Инж. Юлиян Русев: Ами практиката показва друго. Имаме единствената страна в Европа, която се пребори с африканската чума, това е Чехия - и там постигнаха успех колегите точно благодарение на този начин на ловуване, като забраниха на ловците и на ловните стопанства, които бяха в района на заразата, да отстрелват животните и вкараха единствено и само длъжностни лица. И те успяха за месец и нещо да отстрелят всичките тези диви свине, които бяха там.

Водещ: Добър пример ли е това - примера, в който ловците са отстранени, а полицията и длъжностните лица влизат, включително и военни, и разрешават проблема с чумата по свинете?
Инж. Васил Василев: Аз смятам, че примера, той е безспорен - ние не може да го коментираме като такъв, но той е неприложим в масовия случай, защото конкретния случай, който се цитира, е в затворен басейн, който много бързо чешката държава успя да реагира и да вземе мерки. В ситуацията, в която се намира нашата страна в момента с разпространението на африканската чума, това със сигурност няма да проработи.

Водещ: Добре, още един от спорните елементи. Позволява ли закона и промените в него, които сега се обсъждат, използването на отрови и експлозиви при лова на животни, които са заразени, специално говорим за африканската чума по свинете как това ще повлияе на останалия дивеч?
Инж. Васил Василев: Това, което в момента е подадено като текст за обществено обсъждане, включва всички забранени методи и средства, които предвижда член 65-ти на Закона за лова и действително това включва и тези забранени от закона средства. Това, което е по-притеснително за нас всъщност и тук искам да обърна внимание, че България е страна по редица международни конвенции и спогодби. Съгласно Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, която е ратифицирана за нашата страна от 1991 година, тези методи и средства са забранени за употреба, включително и термовизионните камери, които попадат в обхвата на електронни уреди с преобразувател на образа, включително и за нощна стрелба. И съгласно член 5 от Конституцията на Република България, всички международни спогодби, които са ратифицирани в нашата страна, са водещи пред други норми в нашето национално законодателство. Тоест ние в момента, ако бъде прието това нещо, има риск да нарушим и Конституцията.

Водещ: Нарушаване на Конституцията и заради нормите, които ще бъдат нарушени, специално за нощното виждане, но наистина ли отрови и експлозиви ще могат да се използват след промените, което се предвиждат, ако те бъдат приети в начина, по който сте ги записали?
Инж. Юлиян Русев: Аз искам първо да кажа, че към момента ситуацията в страната не предполага използването изобщо на такива методи и средства. Но това е една възможност все пак, съобразявайки се с това, че все още няма намерена ваксина за африканската чума, съобразявайки се с факта, че има цикличност в тези страни, където...

Водещ: Е да, но промените в закона го предвиждат, дават врата в закона, която ще може хората, които по точка 6, пише тук - използването на методи и средства за ловуване, включително и забранените по член 65-ти, а там са всички тези, които вие изброихте. Защо трябва да се разрешава нещо, което е забранено и може да повлияе на останалия дивеч, включително на защитените видове?
Инж. Юлиян Русев: Няма да се разрешава нещо, което е забранено и господин Василев го знае, защото той е бил член на работната група, която е излязла с тези предложения. Коментирано е единствено и само използването на термовизиите като средства, които са показали в практиката, че са успешни за воденето на такъв лов.

Водещ: Добре, ще се използват или няма да се използват отрови и експлозиви?
Инж. Васил Василев: Аз само като финал мога да кажа, че независимо от това дали ще се използват или не, самата промяна в закона за мен е безсмислена от гледна точка на това, че ако държавата има необходимост от инструмент, в който да включва такива забранени средства и методи, тя би могла да се позове на обявяване на извънредно положение от страна на Министерски съвет, който вече да включи и армия, и полиция, и такива средства, които да бъдат строго определени, не общо.

Водещ: Готови ли сте част от текстовете, които са спорни в момента, да отпаднат или поне да бъдат трансформирани?
Инж. Юлиян Русев: Вчера приключи общественото обсъждане. Тепърва ще се прецизират текстовете. На 27 октомври има и заседание на Ловния съвет, където също ще бъдат разглеждани тези текстове.
Водещ: Добре, темата ще продължим отново в края на месеца. Благодаря ви за това участие.

Източник: БТВ, „Тази сутрин“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.