• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК – Шумен“ изследва средногодишно над 900 броя проби

Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК – Шумен“ изследва средногодишно над 900 броя проби

/КРОСС/ Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК - Шумен" изследва средногодишно над 900 броя проби от води по физикохимични показатели

Лабораторията предлага за фирми услуги за вземане и изпитване на проби от води на конкурентни цени

Лабораторията за изпитване на води към „ВиК - Шумен" е акредитирана, съгласно БДС EN ISO/IEC 17025:2018 със заповед на Изпълнителната агенция „Българска служба за акредитация" да изпитва качеството на питейните и отпадъчните води на територията, обслужвана от „ВиК -Шумен". Дейността се изпълнява от две звена - „Отпадъчни води" и „Питейни води". Лабораторният комплекс е оборудван с необходимата апаратура, съгласно изискванията, упоменати в наредбите към Закона за водите.

„ Звеното за изпитване на питейните води извършва мониторинг на водата за питейно-битови цели, доставяна на потребителите на цялата територия, обслужвана от „В и К-Шумен" ООД в 96 зони на водоснабдяване, както и на водоизточниците, експлоатирани от дружеството - над 250 броя водоизточника", каза Йорданка Атанасова, ръководител на Лабораторията. „Предлагаме и платени услуги за вземане и изпитване на проби по методи от обхвата на акредитацията, на изключително конкурентни цени. Това може да стане чрез сключване на договор между съответната фирма и „ ВиК -Шумен", добави г-жа Атанасова.

Контролът на качеството на водата доставяна от „В и К-Шумен" ООД до потребителите се извършва по съгласувана от РЗИ-Шумен годишна програма за мониторинг, съгласно изискванията на наредба №9/2001, изм.2018 г. „За качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели". Средно годишно се изследват над 400 броя проби по физикохимични показатели.

В допълнение, като част от своята ежедневна дейност, лабораторията към „ВиК - Шумен" извършва лабораторен контрол на качеството на водата по физико-химични показатели след приключването на аварии и ремонти на водоснабдителната система. Ежегодно се извършва мониторинг на всички водоизточници, съгласно издадените разрешителни от МОСВ.

Звено „Отпадъчни води"- извършва ежемесечен мониторинг, съгласно индивидуалните разрешителни за заустване, на 3 бр. пречиствателни станции за отпадъчни води, експлоатирани от „В и К-Шумен" ООД, както и мониторинг на 3 бр. пунктове от канализационни системи на населени места без изградени пречиствателни станции. Изпълнява се периодичен контрол на производствени отпадъчни води, зауствани в градска канализация и в селищни пречиствателни станции, съгласно Наредба № 7/2000 г по показатели на базата на сключен договор между предприятията и „В и К-Шумен" ООД.

Лабораторията за изпитване на води извършва услуги за клиенти, чрез сключване на договори, за вземане и изпитване на проби по методи от обхвата на акредитация, съгласно установен ценоразпис.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.