• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Честваме 143 години от Освобождението, президентът ще отдаде почит на връх Шипка

Честваме 143 години от Освобождението, президентът ще отдаде почит на връх Шипка

/КРОСС/ Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

Тържествената церемония там беше отменена от домакина - Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса. Въпреки това се очаква българи от различни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата.

В София ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, в която ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн.

Вечерта на площад „Народно събрание" ще има тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Командващ на тържествената заря - проверка ще бъде бригаден генерал Станимир Христов - директор на дирекция „Операции и подготовка" в Щаба на отбраната. В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа днес е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут. За гости на тържествата на Трети март движението е организирано по следния начин: От 5:30 до 13:00 - еднопосочно движение на автомобили от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка; от 13:00 до 17:00 ч. еднопосочно движение на автомобили от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

https://www.youtube.com/watch?v=IQFR35kjxSc

03.03.2021 20:56:16

Анонимен

ПКП, която за жалост е председател на българският Парламент, пусна подходящо за нейната словесна възможност фраза, че "мястото на президента не е на Шипка". На кого е мястото на Шипка ще го изрази народа. Президента е главнокомандващ и е пряко избран от народа, а не от партийни листи и той има най-голямо право да е на Шипка.

03.03.2021 09:56:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.