• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Първа копка на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в двора на столичната Академия на МВР

Първа копка на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в двора на столичната Академия на МВР

/КРОСС/ На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен камък за параклис в чест на св. цар Борис Покръстител в двора на Академия на Министерство на вътрешните работи в гр. София, съобщиха от Софийската митрополия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужебното последование за първа копка на храма бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Костадин Тренев, протойерей Симеон Змейков и йеродякон Вартоломей.

На знаменателното събитие участваха старши комисар проф. дн Любомир Тимчев, ректор на Академията на МВР, г-н Красимир Ципов и г-н Милко Бернер, зам. министри на вътрешните работи, г-н Михаил Златанов, началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, г-н Светослав Белемезов, парламентарен секретар на министъра, г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания" към Министерския съвет; присъстваха и редица народни представители, служители в системата на МВР, дарители, спомоществуватели и гости.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави за благородното дело инициаторите и благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Отправяйки благодарност към ръководителите на Академията за духовната грижа и за въздигането на православното самосъзнание на служителите и на обучаващите се в нея, викарият на Софийския митрополит пожела на всички: „в скоро време да се съберем отново, за да осветим новия храм, посветен на св. цар Борис и да се поздравим с новата духовна придобивка, в лицето на която ще имате закрилник, патрон и благословение. И дай Боже да вървите всички по пътя, служението и духовното въздигане на св. цар Борис Покръстител - допълни владиката - както той възсия в святост, добродетелност и предаде това на идните поколения, така и онези, които ще се ползват благодатно от този храм по неговия пример да възрастват и да се трудят за благото на нашата родина, на духовното въздигане живота и съзнанието на нашия народ".

Ректорът проф. Любомир Тимчев, от името на ръководството, служителите и обучаващите се в Академията също благодари на Софийската митрополия, на Министерството на вътрешните работи, на дарителите и бъдещите строители за подкрепата. „Няма знание без вяра" - цитира Айнщайн проф. Тимчев и сподели: „Ние днес показваме, че сме християни... Надявам се, че както слънцето огрява днешния ден, така и вярата ще огрява дейността на Академията и на всички, които по някакъв повод идват тук."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.