• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Нещата, които мислим за български, но не са

Нещата, които мислим за български, но не са
Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток

/КРОСС/ Какво по-патриотично от това да хапнеш една топла баничка с айрян? Но, както се оказва - доста неща. Много от любимите ни типично "български" явления всъщност са възникнали в чужбина, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Ето някои от тях:

Баничката с айрян

Най-емблематичното българско дуо - баничката с айрян, всъщност идва от... Близкия Изток. Трудно е да се каже къде точно е създадена баницата, но нейният "роднина" - бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до днес е константа в повечето турски дюнерджийници.

Чалгата

Чалгата е истински мулти-балкански феномен. Ритмите са ориенталски, но най-близкият й родственик е сръбският турбо фолк, възникнал по времето на Югославия. Въодушевеното "Айдеее!", което си викаме в чалготеката, също е турска дума.

Жълтите павета

Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, но малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета предизвиква много легенди - като тази, че са бракувани от Виена, чиято управа не ги искала, защото са твърде хлъзгави... Единственото нещо, което е потвърдено със сигурност е, че са произведени в Унгария.

"Бански на лалета"

Култувата детска мелодия всъщност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години - "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini". Друга класика от ученическите ни години - "Две кебапчета крилати" пък използва инструментала на "Speedy Gonzales" на Пат Буун.

Млякото с ориз

Оказва се, че този типично бабин десерт е популярен по цял свят - от Източна Азия до Щатите и Англия, където го наричат "оризов пудинг". Във Филипините го приготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна. Всъщност вариантите на мляко с ориз са толкова много, че никой не знае точно къде е възникнала рецептата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

С години комплексирания българин е залъгван и манипулиран, вместо да си седне на задника и да бачка главата му се пълни с глупости. Няма нищо българско, като се почне от храната и се мине през архитектурата, всичко е привнесена отвън. Българска е само завистта, безотговорността, мързела и овчедушието, но по точното е че и тези качества са привнесени и наложени последните години от руските окупатори….

22.11.2021 07:32:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.