• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

"Върджин галактик" и НАСА ще подготвят космически туристи

"Върджин галактик" и НАСА ще подготвят космически туристи

Двете компании ще разработят програма за подбор и подготовка на туристи

/КРОСС/ Американската компания "Върджин галактик" подписа договор с НАСА за стимулиране на развитието на орбиталния космически туризъм, предаде ТАСС, като се позова на прессъобщение на компанията.

"Върджин галактик" и специалисти от Центъра за космически полети "Линдън Джонсън" в Хюстън, Тексас, ще разработят програма за подбор и подготовка на туристи за полети до Международната космическа станция.

"НАСА има интерес от по-широко използване на Международната космическа станция за научно-технологични и търговски цели и в рамките на международно сътрудничество", се посочва в съобщението на компанията. Генералният й директор Джордж Уайтсайдс изтъква, че компанията би желала хиляди хора да могат да видят Земята от космоса.

"Върджин галактик" е основана от британския предприемач Ричард Брансън. В прессъобщението за споразумението с НАСА се посочва, че компанията има богат опит в развитието на космическия туризъм и се занимава с организация на редовни туристически полети в космоса.

В началото на май "Върджин галактик" проведе успешно първия летателен тест в небето над щата Ню Мексико на своя космически кораб "Юнити" от серията "Спейсшип 2". "Юнити" стартира на височина 15, 2 километра и се отдели от самолета-носител "Ив". Апаратът осъществи планиращ полет и се приземи на космическото летище в Ню Мексико, като разви скорост от 0,7 Мах.

От компанията уверяват, че "Юнити" може да прекара в полет повече от два часа и да носи на борда до шестима туристи, които ще могат да видят Земята от 100 км височина и за няколко минути да изпитат състояние на безтегловност.

През ноември миналата година "Върджин Галактик" обяви плановете си да започне редовни туристически суборбитални полети в средата на тази година и да стане рентабилно предприятие през 2021 г. По данни на портала "Спейс", цената на билет за полет с "Юнити" е около 250 000 долара и по данни на компанията вече 600 души са направили вноска за участие в суборбитален полет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.