• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Зона без вируси: как да държим микробите вън от дома си

Зона без вируси: как да държим микробите вън от дома си
5 съвета как да живеем в по-безопасна от микроби домашна среда

/КРОСС/ Новините относно разпространението на коронавируса (COVID-19) нашумяха тези дни, а заедно с това сезонният грип също афектира много хора в страната ни всяка година.

Грипът, известен на мнозина, е свързан с изключително неприятни симптоми и може да доведе до много сериозни усложнения. Грипоподобните заболявания преобладават най-вече през зимата и много хора са наясно колко важно е да следват правилата за лична хигиена и да избягват хора, проявяващи симптоми на зараза. По-малко известно е обаче на какво трябва да обърнем внимание през този период, за да държим патогените далеч от домовете си. Ето няколко важни съвета, които ще ви помогнат да създадете чиста и безопасна домашна среда.

Пускайте пералня/Перете по-често

Според американски микробиолог кърпите трябва да се перат на всеки три употреби, а спалното бельо трябва да бъде прано всяка седмица, за да се избегнат патогените. 1 По време на грипна епидемия, така наречената функция за почистване с пара е изключително полезна и ефективна: на устройствата на LG тя е посочена като “Steam” или "TrueSteam ™".

Внимавайте с епицентъра на микробите 

В допълнение към редовното и старателно чистене, се налага да почистваме и дезинфекцираме предмети и повърхности, които използваме често или са били докосвани по няколко пъти на ден, тъй като те могат да бъдат фокусните точки за патогените, които пренасяме – например дръжките на вратите и шкафовете, светлинните первключватели, бюрата или кухненския плот. Не пропускайте да почистите повърхността на мобилния си телефон и дори дистанционното за телевизора. Ако редовно използвате компютър вкъщи, трябва да бършете клавиатурата и мишката с дезинфектираща кърпа.

Чистете почистващите си инструменти

Без значение колко често чистите дома си, ако не дезинфекцирате или не сменяте редвоно използваните парцали, гъби и мопове, единствено разнасяте бактерията и вирусите, които те са събрали около апартамента си. Гъбите трябва да се дезинфекцират след всяка употреба, а мопът, кърпите и текстила трябва да се перат на висока температура с функцията за пара.

Мийте чиниите старателно

Зоната около кухненската мивка е любимото място на микробите и е много важно винаги да пазим приборите си чисти. Струва си да изберем модерна съдомиялна машина, която също включва TrueSteam функцията, която излъчва пара с висока температура срещу мръсотията и патогените. Ако все пак изберем да мием чинии на ръка, е важно да не забравяме да дезинфекцираме и сменяме гъбата често.

Поддържайте чист въздуха на закрито

Проветрявайте често и интензивно в затворени пространства. През отоплителния сезон обаче е трудно да се намери оптималното време на деня, когато концентрацията на замърсители във въздуха отвън е достатъчно ниска за проветряване, така че наистина да се подобри качеството на въздуха вътре.

За да си помогнете в това начинание, можете да се възползвате от пречиствател на въздух или климатик с антибактериален филтър, който премахва прашеца и праховите акари от въздуха. Изборът на климатик, оборудван с плазмен йонизатор, е полезен и за здравето ни, тъй като йоните, излъчвани от устройството, се свързват с вредните частици, като по този начин стерилизират въздуха и повърхностите на помещението, като същевременно елиминират миризмите. Тези функции помагат за поддържане на въздуха в помещението в най-доброто състояние през зимата, през грипния и отоплителния сезон и през лятото, помагайки на страдащите от алергии.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И как да държим к*ура в гъ*за си?!

22.03.2020 12:03:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.