• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Пловдивският митрополит Николай разпореди Цветница и Великден извън храмовете

Пловдивският митрополит Николай разпореди Цветница и Великден извън храмовете

/КРОСС/ Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването в църквите на християнските празници Цветница, Великден и по време на Страстната седмица.

Освещаването на върбовите клонки ще се извърши в навечерието на Цветница, след празничната вечерня. Раздаването на върбовите клонки ще става в двора, а не вътре в храма, като трябва да се осигури дистанция между богомолците.

На Велики Четвъртък няма да има общ маслосвет, а само помазване на желаещите миряни.

На Велики Петък Плащаницата, която се поставя в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново покривало или PVC покривало, като след всеки богомолец трябва да се почиства с дезинфектант.

Ще се следи и за спазването на разстояние между вярващите.

В нощта на Възкресение Христово, да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо, гласи още разпореждането на митрополите Николай.

В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на т. нар. Второ Възкресение, всеки свещеник храма ще отслужи службата в храма си. Поздравът на свещениците към миряните в Пасхалните дни ще става от солея, без изнасянето на кръста, Евангелието и иконата на Възкресение за поклонение, се казва още в разпореждането на дядо Николай.

По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово - продажбата и паленето на църковните свещи ще се осъществява пред храмовете, като се осигурява дистанция между хората.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.