• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Сблъсъци пред парламента между протестиращи и полицаи

 Сблъсъци пред парламента между протестиращи и полицаи
Протестът е за оставката на кабинета

/КРОСС/ Стотици се събраха на национален протест на партия "Възраждане" пред сградата на парламента с искане за оставката на цялото правителство. Стигна се до сблъсъци с полицаите и булевард "Цар Освободител" е блокиран. Има арестуван протестиращите, след като опита да влезе в зоната за сигурност, която се охранява от полицията.

Снимка: bTV

Според недоволните кабинетът е некомпетентен, а информацията, която се дава в условията на кризата е разнопосочна и объркваща.

След малко по-малко от час на скандирания и речи, включително думи за репресия към ръководството на политическа партия "Възраждане", събралите се на жълтите павета хора тръгнаха напред, към основния вход на Народното събрание. Стигна се до кратък сблъсък с полицейския кордон, който отстъпи по-близо до входа на парламента и там вече хората бяха спрени.

Последваха и призиви с мегафон към хората, явно от организаторите на протеста, да се спазва ред, че протестът е срещу депутатите, не бива да се пречи на минаващите по булеварда автомобили, но това не свали особено напрежението.

Лозунги, издигнати от тях, гласят:

"Не на задължителното ваксиниране и тотален контрол. Оставка на ББ и целия кабинет";

Снимка: bTV

"Карантина, режим, власт, пост, пари, спи робе - тулупе мри. Върви народе с маски срещу корона спрей и каски! Срещу диктаторски режим - докажи, че си непобедим!".

 Имаше и обръщение специално към полицаите - че се иска промяна, но не чрез създаване на излишно напрежение спрямо хората, които си вършат работата, каквито са полицаите. Към полицаите обаче беше отправено и напомняне - бъдете граждани, преди да сте служители на някое ведомство, защото ще дойде време и служителите от системата на МВР да се борят за своите права на служба. "Основно задължение на свободния човек е да проявява своята позиция. Свободата зависи от нас", завърши призивът.

В крайна сметка хората се поуспокоиха, но все още бул. "Цар Освободител" е изцяло блокиран, въпреки че разрешението на протестиращите е само за пространството пред парламента.

Според новите противоепидемиологични мерки, които важат от днес, провеждането на подобни организирани събития на групи над 10 души не са позволени.

Протестът е организиран от партия "Възраждане".

Снимка: bTV

"Вcички, кoитo cмятaт, чe нaшaтa държaвa ce упрaвлявa oт прecтъпeн, aнтибългaрcки, кoмунягa рeжим, кoйтo унищoжaвa държaвaтa ни и нaрoднocттa, излeзтe зaeднo c нac, кoитo нe ни e cтрaх oт рeжимa. Яcнo и кaтeгoричнo дa зaявим, чe иcкaмe дa живeeм дocтoeн живoт", призова вчера лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

В сряда прокуратурата започна проверка за изразходването на партийните субсидии на формацията.

Държавното обвинение се сезира по случая след разследване на Васил Иванов, излъчено в "Неделята на NOVA". То показа, че с държавните пари лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си е купил къща за 200 000 лева и кола за 40 000 лева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво за протеста! Само не се разбира, истина ли е, че с държавни пари лидерът на Възраждане си е построил къща и купил кола? Щото Иванов е един от малкото свестни разследващи журналисти, т.е. обективен е. Ако е истина, значи Костадинов е поредният мошеник и престъпник, желаещ властта!

15.05.2020 07:04:50

Анонимен

Само една забележка - демонстрантите не бяха няколко стотин, а около ПЕТ ХИЛЯДИ души.

15.05.2020 00:58:31

Ивайло Франц, лидер на движение Нова надежда

Българи! Текат първите часове на напълно ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ в България! Немислимото! Необяснимото! Безумното! Вече е Закон и той се изпълнява! Завърши абсурда на измислената „пандемия“ и нейното „извънредно положение“ и веднага бе въведено отново! Защото пак депутати гласуваха абсолютни права на правителството на Борисов да въвежда когато и както си поиска, каквото си поиска „положение“! И ето то бе обявено! Няма зараза! Няма болни! Няма епидемия! Няма пандемия! Няма нищо! НО ОТНОВО ИМА „ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ“! ОТНОВО КПП-та! ОТНОВО МАСКИ! ОТНОВО КАРАНТИНА! И най-страшното – ВЕЧЕ НАПЪЛНО БЕЗКОНТРОЛНИ ВЛАСТИ! Какво става в България? Вече е излишен въпрос! Самите „народни представители“ извършиха най-големия противоконституционен акт срещу Българския Народ! Извършено бе най-голямото национално предателство в новата история на България! От днес цялата политическа „класа“ започна война срещу собствения си Народ! Бог да ни е на помощ! Моля се, всички, които продължават да изпълняват като дрогирани противочовешките и противоконституционните решения на властта и всички, които смятат, че някой друг ще ни помогне и че унищожението ще ни подмине ДА СЕ ВРАЗУМЯТ И ПРОБУДЯТ ЗА ОБЕДИНЕНО ДЕЙСТВИЕ!

14.05.2020 23:17:38

Анонимен

Повечето медии останаха „глухи“ и „слепи“ за многохилядния протест в столицата срещу управлението на страната. На сайтовете на телевизиите или няма нито дума за събитието или пък е отразено вяло, като е наблегнато на това, че има струпване на полицаи в центъра на София. Информационни агенции, близки до властта също са последвали този пример, като са пуснали снимки от началото на протеста, когато все още не са се събрали много хора. Сайтовете, които се считат за близки до модела КОЙ пък директно атакуват партия „Възраждане“ и нейния лидер Костадин Костадинов, независимо, че на протеста има много хора, които не са негови привърженици, но искат да изразят недоволство срещу управлението на Бойко Борисов. Медии, които иначе се считат за обективни, също изненадаха читателите си, защото написаха, че само стотина души са се събрали пред народното събрание, което се опровергава ясно от клиповете, пуснати във Фейсбук. Крайно жълтите медии пък съвсем очаквано започнаха да пускаj дописки, в които обясняват какви криминални типове и напомпани батки са се появили. Те разбира се не спестяват и хвалебствия на ръководството на МВР, които предизвикват нескрита насмешка. Такова заглавие е например: „Главният секретар координира залавянето на кримитипове“.

14.05.2020 17:14:44

Димитър Симеонов

Браво на Крос, една от малкото истински медии, които информират за големия протест срещу Бойко Борисов пред НС и по улиците на София - министрества и МС. Забележете какво мълчание цари в повечето СМИ и по него ще ги познаете кои са платените слуги на шайката...

14.05.2020 15:27:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.