• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Явор Дачков: С "Възраждане" идва краят на неолибералния режим

Явор Дачков: С "Възраждане" идва краят на неолибералния режим

За мен новината на тези избори е "Възраждане". Мисля, че те имат потенциал да поднесат голямата изненада

/КРОСС/ Според последните социологически проучвания второто място на "Продължаваме промяната" е под въпрос. ГЕРБ ги изпреварва убедително с 10%, а ДПС и "Възраждане" им дишат във врата в рамките на статистическата грешка. Тенденцията при партията на Кирил и Асен е низходяща от началото на кампанията, което е непоправима щета непосредствено преди избори.

"Промяната" направи потресаващо слаба кампания на фона на големите харвардски претенции, а разомагьосването им се случи по-бързо, отколкото се очакваше. Хората разбраха, че имат работа с най-обикновени измамници и се отдръпват със скоростта, с която бяха привлечени само преди година. Кирил Петков и Асен Василев повтарят траекторията на Слави Трифонов, което не е новина.

За мен новината на тези избори е "Възраждане". Мисля, че те имат потенциал да поднесат голямата изненада.

Първо - имат много скрит вот (хората не казват, че ще гласуват за тях).

Второ - гласоподавателите от чужбина масово ги подкрепят, а те не влизат в социологическите проучвания.

Трето - в последните две седмици всички останали играят за тях, заемайки агресивни антируски позиции след обявената от Путин мобилизация и проведените референдуми за присъединяването на украинските републики към Москва. Няколко непремерени думи от страна на служебния кабинет и Стефан Янев, които нарекоха Путин агресор, канализираха протестния вот изцяло в пистата на Костадин Костадинов. Тук не коментирам кой е прав, а само, че "Възраждане" останаха единствената партия, която ще обере антисистемния протестен вот, а темата за войната в Украйна е сред най-горещите в момента. Върху различните гледни точки за нея има мораториум от големите медии, които едностранчиво и много агресивно поднасят само западната пропаганда.

Така се създава информационно напрежение, защото огромно мнозинство от хората остават непредставени в публичния дебат. Заради предизборната кампания Костадин Костадинов и "Възраждане" имат достъп до телевизиите, останалите електронни медии и пресата, което ги поставя във фокуса на общественото внимание. Техните коментари са добре премерени и точни, но напълно алтернативни на официалната пропаганда, което ги усилва до максимум. Всеки, който иска да гласува срещу статуквото, не само българското, а и срещу менторите от ЕС и САЩ, които го налагат в България, ще пусне гласа си за тях. На практика няма за кого друг. Това може да изиграе лоша шега на мейнстрийма, а "Възраждане" да се окажат сред основните политически играчи след 2 октомври.

Колкото и гласове да вземат, най-вероятно няма да участват в нов кабинет, което означава, че ще останат в опозиция и тепърва ще растат още. Дори сега да се сглоби някаква проатлантическа коалиция, тя ще бъде изтъкана от компромиси и противоречия и няма да оцелее след тежката зима. Твърде вероятно е догодина отново да има предсрочни парламентарни избори, а пистата пред Костадин Костадинов ще става все по-широка и скоростна. Такава е и глобалната ситуация.

Има пресищане от неолибералния западен режим, а европейските страни все повече започват да се еманципират от него. Изборите в Италия и Швеция от последните дни са истински шамар за Урсула фон дер Лайен и брюкселските бюрократи, които правят всичко възможно Европа да потъне, натискана по един арогантен и безпрецедентен начин от САЩ.

Това самоубийствено поведение не може да бъде търпяно дълго, а предстоящата зима ще е зимата на истинското недоволство на европейските граждани, принудени да търпят лишения и студ, главоломни цени и продоволствени липси заради американските интереси, санкциите срещу Русия и безумната медийна пропаганда, която подмени истината за конфликта в Украйна, скри причините за него и лъже непрекъснато в полза на киевския режим.

Всичко това е вятър в платната на "Възраждане". Съвсем друг е въпросът дали тази партия може да управлява, има ли кадри и компетентност да го направи, но от опит знам, че това е последното, което интересува избирателите.

Днес тя е партията на протеста срещу арогантния глобализъм и това е достатъчно. Щях да забравя -лично Урсула фон дер Лайен ще се включи в тяхната кампания, пристигайки в България на 1 октомври за осемдесет и деветото откриване на прословутия газов интерконектор с Гърция.

В деня за размисъл много българи ще се сетят за кого да гласуват само като й видят физиономията и това няма да бъде някоя от десетките евроатлантически партии. Миналата седмица тя си позволи да се скара на италианците и да ги предупреди, че гласуването за дясната коалиция на Джорджа Мелони, Матео Салвини и Силвио Берлускони застрашава демокрацията, а няколко дни след това италианците им дадоха пълно мнозинство в Камарата и Сената.

Искам да кажа, че ефектът от нейното появяване е този. Както каза Салвини след победата: "В Италия вече има ясно мнозинство. Не знам дали се е събудила добре Урсула фон дер Лайен. Надявам се, че да. Да живее демокрацията! Да живее свободата! Да живеят народите, които избират! Изпращам й целувки.

Надявам се да я срещна скоро. Избори ще има скоро и в Бразилия, в Израел, в САЩ... Да кажем, че всички онези, които поставяха под съмнение свободата на италианците, си получиха заслуженото. Имаме абсолютно мнозинство и в Камарата, и в Сената. Да живее демокрацията! Да живее Урсула фон дер Лайен.


Източник: Явор Дачков/в. Филтър

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Га славословеше Костов Дачето го ненавиждахте, но откакто се продаде на КДСарската шайка го заобичахте, досущ като гнусния доносник Кеворкян измекяра на прехода....

29.09.2022 16:23:12

Стефан

По-скоро идва краят на партиите, които изпълняват нарежданията на олигархът Иво Прокопиев като ПП и ДБ!

29.09.2022 15:43:16

Анонимен

Дачков и Кеворкян останаха последните интелигентни, смели и обективни журналисти. Възможно е да има и други, но болшинството от медиите и журналистите, които работят в тях са продажни проститутки.

29.09.2022 15:17:50

Анонимен

Дачо оди да ебеш баби и не се занимавай с журналистика, а колкото Бялата Златка направи нещо, толкова и копейката ще я свърши….

29.09.2022 07:55:54

Анонимен

Яворе,хубаво те нямаше -откъде пак цъфна на хоризонта ?

28.09.2022 15:02:15

Анонимен

И този е решил да печели от политически обвързани материали. Имаше вид на обективен журналист.

28.09.2022 14:53:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.