• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Вяра Емилова, БСП: Актуализацията на бюджета е сигурна крачка за завръщането на нормалността в държавата

Вяра Емилова, БСП: Актуализацията на бюджета е сигурна крачка за завръщането на нормалността в държавата

/КРОСС/ „Всеки един от нас в тази зала е тук, за да допринесе за постигане на стабилност и предвидимост, за създаване на нов работещ механизъм за подкрепа на всеки един български гражданин. А това е невъзможно, без да постигнем съгласие по този ключов закон - Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, гарантиращи, че нито един човек няма да бъде изоставен сам в кризата.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България” Вяра Емилова от парламентарната трибуна по време на обсъжданията за актуализация на бюджета.

По думите ѝ се намираме в безпрецедентна световна ситуация, която предизвиква колосални промени на всички нива и от решенията днес ще зависи животът на всеки един, който е гласувал доверието си. „Кризите, които държавата изживява в момента, са в резултат на дългогодишната политика на досега управляващите. Това важи в пълна сила за социалната, здравната и енергийна криза. Затова и БСП продължава да настоява за засилването ролята на държавата и засилване на социалната й функция“, категорична бе тя.

„Повече социална политика, повече социални мерки - тази позиция БСП защитаваше при провеждането на преговорите за съставяне на правителство и намери реализация в подписаното коалиционно споразумение, където бяха одобрени голям процент от социалните предложения на БСП“, припомни Вяра Емилова и уточни, че това е намерило реализация и в държавния бюджет за 2022 г.

От трибуната Вяра Емилова заяви, че именно БСП е успяла да защити един от най-социалните бюджети в България. „Социалните разходи бяха  увеличени с над 30% спрямо 2021 г. или около 20 млрд. лв. за социална политика. Социалните мерки включваха: преизчисление на пенсиите; увеличаване на подкрепата за семействата за отглеждане на деца; вдигане на минималната работна заплата; увеличаване на обезщетенията за безработица; увеличение на помощта за хората с увреждания и др. Освен всичко друго, активната социална политика, особено тази в помощ на младите семейства, е насочена и към решаване на демографските проблеми на България“, посочи депутатът от левицата и допълни, че в актуализацията левицата ще надгради тези социални мерки.  

„Сега е моментът за социални политики към най-уязвимата и многобройна част от българското население – това са българските пенсионери. На техен гръб в продължение на цяло десетилетие се реализира погрешна социална политика, и техният ред за увеличение пенсиите никога не идваше“, обясни Вяра Емилова.

От трибуната депутатът от левицата поясни какво законопроектът предвижда да се случи с пенсиите от 1 юли: Всички пенсии за трудова дейност се осъвременяват с 10%; Ковид добавките се включват в размера на пенсията; Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 467 лв.; Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава на 2000 лв.; Социалната пенсия за старост става от 170 лв. на 247 лв.

„Средната пенсия се очаква да нарасне до 666 лв., което е ръст от 23,2% към нивото ѝ през юни 2022 г.“, уточни социалистът.

Вяра Емилова посочи и предвидените промени от 1 октомври: Пенсиите се преизчисляват, а таванът се вдига на 3400 лв. „През октомври средната пенсия се очаква да достигне 718 лв. или да нарасне със 7,8% спрямо юли 2022 г.“, каза още тя.

„Ще подкрепим този законопроект, защото в същността си той е израз на смислена и целенасочена лява политика, целяща да смекчи удара от световна икономическа криза, а и защото за степента на развитие на едно общество, се съди по това как то се грижи за най-уязвимите“, коментира секретарят на парламентарната група на “БСП за България”.

Според Вяра Емилова този бюджет е сигурна крачка за завръщането на нормалността в държавата и в бита на хората и призова той да бъде подкрепен в името на общото бъдеще.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.