• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Румен Петков: В АЯР липсва документ за лицензирането на ядрено гориво на „Уестингхаус"

Румен Петков: В АЯР липсва документ за лицензирането на ядрено гориво на „Уестингхаус"

/КРОСС/ В Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) липсва документ, удостоверяващ лицензирането на ядрено гориво на „Уестингхаус", както и параметрите по договора за доставка на свежо ядрено гориво. Това става ясно от отговор на Агенцията по заявление по ЗДОИ от страна на ПП АБВ. Това съобщи пред медиите в Плевен председателят на партията Румен Петков, съобщиха от нейния пресцентър.

В текста на писмото на АЯР до АБВ се казва:
„...На база на нaличната към момента информация Ви уведомяваме, че искания и документи, свързaни c лицензирaне на гориво, произведено от „Уестингxаус Електpик Швеция АБ", засега не ca постьпвали в АЯР, съответно не ca издавани aдминистративни актове c посоченото по-горе съдържание.."

„..Агенцията за ядрено регулиране не участва в преговори и в сключването на договори c доставчици на свежо ядрено гориво, вкл. такива между „АЕЦ Козлодуй" ЕАД и „Уестингхаус Електрик Швеция АБ", и не може да предостави информация по този въпрос..."

Румен Петков подчерта тревожността на горните факти и добави, че те засягат пряко сигурността на ядрената ни енергетика. Той отново посочи отговорността за това на президента Радев.

Председателят на ПП АБВ многократно заявява, че подписването на въпросния договор е противоконституционно, каквото е и становището на Агенцията за ядрено регулиране и на АЕЦ „Козлодуй". Той е категоричен, че налице е груб натиск, а смяна на горивото за реакторите на ядрената ни централа излага на риск не само България, но и целия регион. Тази заплаха за сигурността е и причината АБВ да сезира Международната агенция за ядрено регулиране по договорите за ядрено гориво с „Уестингхаус" и „Фраматом".

Петков отново настоя за подготовка на Енергийна стратегия и в нея с водещо и ключово място трябва да бъде изграждането на четири реактора - двата в Белене и планиране и изграждане на два в Козлодуй".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Енчо дянков

Е кой отговаря тогава за лицензирането на това гориво СВЕТИВ СИНОД ЛИ!

11.01.2023 09:52:17

Номер

Говори добре.Но защо му трябваше да сменя номерата .Такъв въртел отвори на хората че още не се забравя.Пуста алчност.

11.01.2023 05:36:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.