• 07 Май 2021 |
  •  USD / BGN 1.6219
  •  GBP / BGN 2.2530
  •  CHF / BGN 1.7840
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

БАБХ започва масови проверки преди Великден за качеството на яйцата и агнешкото

БАБХ започва масови проверки преди Великден за качеството на яйцата и агнешкото

/КРОСС/ Агенцията по безопасност на храните започна предвеликднеска проверка в търговските обекти в цялата страна за качеството на агнешкото, яйцата и козунаците.

В следващия месец ще се взимат и проби за анализ на яйцата от ЕС и трети страни, а за нарушителите глобите ще са от 1000 до 6000 хиляди лева. Една от първите проверки беше в Благоевград, инспекторите влязоха в месарски магазин в града. Заявката тук е, че се продава агнешкото само с произход България. Нашата фирма работи само с българско месо - Търговище, Петрич, от региона. Всичко минава през кланица, има печат, обяснява Александър Хаджийски, продавач в магазина. Калина Милушева, нач. отдел "Контрол на храните" към ОБДХ - Благоевград разясни, че това, което е добито на територията на България е със син печат, а вносното месо е с червен печат.

По печата могат да се ориентират от коя кланица е, той започва с номера на областта", допълни тя.

Проверката продължава с оглед на месото и температурата, при която се съхранява. Изискванията към търговеца са то да бъде прясно. Свежото агнешко е с приятен розов цвят на месото и с бял на мазнината. Когато е заклано, след няколко часа вече е образувало суха коричка по повърхността. При лек натиск се образува една трапчинка, която след това веднага се възстановява, допълни Милушева.

В момента цената на агнешкото в благоевградско е около 15 лв., като се очаква тя да се повиши с наближаване на великденските празници. Проверки ще има и на козунаците, яйцата и боите за яйца.

Това, което потребителят може да следи е срокът, за яйцата той е 28 дни от датата на снасяне, добави началникът на отдел „Контрол на храните" към ОБДХ - Благоевград.

Ако имате съмнение относно това дали яйцата, които сте купили са пресни - експертите съветват да си направите домашен тест. Прясното яйце запазва жълтъка си цял при счупване в чиния.



 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.