• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Българска премиера на Реквием от Леонкавало

Българска премиера на Реквием от Леонкавало

Ученици на Райна Кабаиванска ще изпълнят соловите партии

/КРОСС/ Изявените ученици на Райна Кабаиванска и стипендианти на Нов Български Университет Мерили Санторо, Рейналдо Дроз и Даниел Ким ще бъдат солисти в българската премиера на Реквием" от Руджеро Леонкавало в концерта на Софийската филхармония на 19 ноември.
По неизвестни причини Реквиемът на Руджеро Леонкавало остава недовършен. Написан е след убийството на италианския крал Умберто I в Монца през 1900 г. Умберто I е крал на Италия от 9 януари 1878 до смъртта си. Заради твърдия си консерватизъм, той е дълбоко мразен сред левите кръгове, особено сред анархистите. На Леонкавало, който вече е имал световна слава с операта „Палячи", е възложено да напише голяма погребална литургия в памет на убития суверен. Леонкавало приема задачата присърце, като намерението му е да създаде оригинална творба, като подчертае мистичния характер с грегориански напеви, които проникват в цялото произведение. Не знаем защо авторът е прекъснал писането на грандиозната композиция, но е сигурно, че тези теми и мотиви са намерили своето място в драматичните произведения, композирани по-късно.

В началото на нашия век с реконструкцията на творбата се заема Йозеф Аш, брат на маестро Янош Аш, който иска да запознае публиката с този аспект от гения на Леонкавало. Той създава три версии на творбата .Световната премиера е на 22 август 2009 г. на 14-ия Международен фестивал в Брисаго.

Българската премиера ще води един от най-големите оперни диригенти на ХХ - ХХI век - унгарският маестро Янош Аш. Още като млад той има голям афинитет към италианските опери. През лятото на 1974 г. заминава за Италия и придобива италианско гражданство. Работи като оперен корепетитор в големи италиански театри като „Ла скала" в Милано, „Ла Фениче" във Венеция и „Театро комунале" във Флоренция. Дълги години е асистент-диригент на Питър Маас. Янош Аш дирижира в много от оперните театри в Италия и така започва неговата впечатляваща световна кариера. През 1991 г. Янош Аш се запознава с Лучано Павароти и става негов сътрудник, като дирижира много от концертите му по света, които са записани за телевизионни канали. През 1998 г. придружава Арета Франклин на наградите „Грами" в Ню Йорк с оркестъра и хора на „Метрополитън опера". През декември 2000 г. дирижира концерта на Тримата тенори в Чикаго пред повече от 60 000 души. През лятото на 2001 г. ръководи концертите на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти в Япония, Корея и Мексико, както и концерта им в Бат, Англия. Янош Аш е известен и като пианист и педагог. Работи с Катя Ричарели, Самюъл Рамей, Мариела Девия, Руджеро Раймонди и Никола Мартинучи. Провежда майсторски класове по италианска опера с певци като Мирела Френи, Ева Мартон, Джани Раймонди и много други.

Янош Аш дирижира италианската премиера на Реквием през 2019 г. със същите солисти, които ще имаме удоволствието да чуем в София.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.