• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Преписи на „История славянобългарска“, направени от ученици от български неделни училища, са подредени в изложба в Банско

Преписи на „История славянобългарска“, направени от ученици от български неделни училища, са подредени в изложба в Банско

/КРОСС/ Преписи на „История славянобългарска", направени от ученици от български неделни училища, са подредени в изложба в Банско. Експозицията „По стъпките и примера на Паисий" показва десет преписа, направени от деца в различни държави, на различни континенти, каза за БТА доц. Адриана Любенова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски" и член на управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина. 

Изложбата е част от програмата на международна научна конференция „Свети Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска", която се провежда в Банско във връзка с 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му от Българската православна църква и 260 години от написването на „История славянобългарска". 

Експозицията е прекрасно допълнение към самата конференция и с нея бихме искали да популяризираме дейността, която се извършва в българските неделни училища, каза още доц. Любенова. Тя посочи, че неделните училища в чужбина са продължители на делото на Паисий Хилендарски, защото началото на създаването на мрежата от тези училища е било изцяло на възрожденски принцип, а общностите са се самоорганизили, за да могат да поддържат българския дух и идентичност зад граница.

Преписите са направени от ученици от втори до дванадесети клас, някои от тях са богато илюстрирани с картини на български владетели и с различни събития от българската история. Те се съхраняват в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и са предоставени специално за експозицията. 

В рамките на изложбата бяха представени и рисунки, направени от ученици от българските неделни училища в чужбина, както и препис на „История славянобългарска" от богослова и публицист Георги Тодоров. Преписът е направен през 1996 г., а самата книга е с корица от истинска кожа, с инкрустирани полускъпоценни камъни, част от страниците са украсени със златен варак.

Експозицията може да се разгледа във фоайето на читалище „Никола Вапцаров" в Банско като част от богатата програма, посветена на годишнините, свързани с Паисий Хилендарски, чиято кулминация е на 19 юни. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.