• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Христо Грозев: Възможно е Украйна да си върне териториите до началото на пролетта

Христо Грозев: Възможно е Украйна да си върне териториите до началото на пролетта

/КРОСС/ Изходът от войната след края на зимата може да бъде с положителен резултат за Украйна. Такова мнение изрази журналистът от разследващото издание Bellingcat Христо Грозев в студиото на “Здравей, България”. Руските военни се оплакват от липсата на топли дрехи и оборудване, затова те молят хората да ги подпомогнат. Очевидно има големи проблеми с логистиката и финансирането на руската армия, и с корупцията, която води до липсата на такива базисни неща, обясни Грозев. От друга с Украйна продължава да получава помощи за нелетални оръжия и инструменти. Въпросът е дали този гамбит, който Русия в момента играе с газовите заплахи, ще доведе до спиране на потока от помощ през зимата. Това е основният фактор, допълни той.

Прогнозата му е, че ако продължат потоците от оръжия и нелетална техника към Украйна, е възможно Украйна да спечели войната и да си върне териториите до началото на пролетта.

Според информирани източници, задачата на Путин е да се съберат около 50-60 000 нови войници, каза още журналистът. Към момента има около 5 частни компании, които се занимават с набирането на войници. Хората, които са наети като наемници от затворите до сега са около 5000 души, поясни Грозев.

По думите му през последните няколко седмици има вътрешна борба в Русия между крайно десните и националистически сили, които искат да има мобилизация. Това засега не е в интерес на Путин, тъй като в големите градове живеят в илюзия, че война няма. Войната се чувства в Далечния изток, в бедните региони, откъдето идват най-много от войниците на контрактна основа, обясни той и допълни, че това, което виждаме в момента е скрита мобилизация, а именно набирането на затворниците с тежки присъди, срещу обещание след 6-месеца участие във войната, то да им бъде опростено.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Платен разследващ Русия журналист.

19.09.2022 10:46:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.