• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

МВнР: България няма да признае референдумите в части на Украйна

МВнР: България няма да признае референдумите в части на Украйна

/КРОСС/ България няма да признае резултатите от референдумите, обявени в някои части на Украйна, които са под руски контрол. Това стана ясно на брифинг в министерството на външните работи. Ведомството следи с особено внимание развитието на конфликта между Украйна и Русия, съобщи БНР.

Заместник-министър Костадин Коджабашев потвърди думите на българския министър на отбраната, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни.

Страната ни следи ситуацията и работи заедно със съюзниците от НАТО и ЕС, коментира зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

"Последните новини от Москва не са особено приятни, те говорят за ескалация на всички наши досегашни отношения и в съчетание с ядрената реторика и т.нар. референдуми тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна."

Обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните от руските сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна са пореден опит нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и резултатите от тях няма да бъдат признати в международен план, коментира Коджабашев.

"Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече", каза Коджабашев.

Все още няма информация има ли руснаци, които искат хуманитарен статут у нас след обявената от руския президент частична военна мобилизация.

"Но при всички случаи българското правителство предстои да изработи конкретика, касаеща, базираща се най-вече на вътрешното и международното законодателство, по отношение на хората, търсещи временна закрила, както и тези, третирани като бежанци", каза Коджабашев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Решението на българското служебно правителство до такава степен уплаши Путин и той си го премести от единия в другия.

24.09.2022 10:29:29

Анонимен

България няма да признае, каквото и да било, което не е признато от САЩ. Преди няколко дни всички лицемерно подчертаваха колко голямо е значениетона независимостта, макар отдаван ада са забравили значениетона думата. Дразнещото в случая е че външнополитическия курс на страната ни е в противоречие с желанията на по-голямата част от народа, което прави политиците ни мекерета. На Русия и е безразлично какво мислят щатите, та едва ли ги вълнува мнението на миманса. За мен обаче вече е нетърпимо да имаме изпълнителна власт, лишена от морал, която ми налага волята си и ме кара да се срамувам от безсилието си.

24.09.2022 10:00:49

Анонимен

Няма никакво значение какво ще признаем и какво не (за правителството иде реч). Защото това не изразява нашата суверенна воля, а тази на САЩ и ЕС. Народът обаче, е на страната на Русия, а не на загиващия запад. Пред очите ни настъпва нов световен ред, да, бавно и със сътресения, но определено бъдещето няма да се определи само и единствено от англосаксонците. Пък нашите т. нар. политици могат само да си чуруликат и да ни дразнят с васалните си решения.

23.09.2022 19:30:47

Анонимен

Много бързо се забрави, че малко преди едно десетилетие на няколко десетки километри от България на референдум бе обявена независимостта на една държава, която и днес е конституционна част от държавата, от която се отдели. Тази държава е призната от България, но не е призната от 7 страни членки на ЕС и повечето от половината страни членки на ООН. Въпреки това не пречи да съществува и да води нормален парламентарен живот.

23.09.2022 18:43:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.