• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Ангел Найденов:Особено опасно е това, което виждаме като ориентиране за износа на война извън територията на Украйна

Ангел Найденов:Особено опасно е това, което виждаме като ориентиране за износа на война извън територията на Украйна

/КРОСС/ България няма да дарява, но ще продължи да продава оръжия за Украйна. Това каза бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на „Тази събота" по бТВ.

Според него дебатът за изпращане на военна помощ на Украйна е бил насочен по-скоро към избирателите в страната. Целта на посещението на българската делегация начело с министър-председателя в Украйна според него пък по-скоро е била за търсене на помощ, отколкото за предлагане на такава. „Очевидно върви битка за избиратели и при приемането на това решение всяка една от политическите формации погази своите принципи и предварително заявени позиции", коментира Найденов.

Той добави, че не си представя как бойна техника от Украйна ще бъде транспортирана до България, за да бъде ремонтирана. Нереалистично според него е и Варна да се превърне в зърнен хъб за транспортиране на селскостопанска продукция от Украйна.

По думите му след решението на министрите на отбраната на 40 държави за предоставяне на тежко въоръжение на Украйна се наблюдава преориентиране на приоритетите и на Украйна, и на Русия. „Това са приоритети, които са насочени по-скоро към усилия за война до победа, а не към усилия за прекратяване на огъня и постигане на сериозно политическо споразумение. Особено опасно е това, което виждаме като ориентиране за износа на война извън територията на Украйна - напрежението, което се създаде в Приднестровието", заяви Найденов.

Според Найденов е напълно възможно Молдова да е следващата държава, която да бъде нападната от Русия.

България трябва да преодолее технологичната и техническа пропаст, която съществува и се задълбочава между състоянието на Българската армия, на отбранителните способности на нашите Въоръжени сили и съседите ни на Балканския полуостров, категоричен бе Найденов. Според него Полша не разполага с пълния спектър части и агрегати, необходими за в 100-процентова поддръжка на българската изтребителна авиация до пристигането на F-16. „Другата опция е да се търсят самолети, които са употребявани или са на лизинг. Третата опция е да бъде приземена изтребителната ни авиация и да разчитаме на усилията на нашите съюзници. Това би било много жалко и крайно неприемливо", заяви бившият министър на отбраната.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Този „експерт” по военно дело защо не попита българският избирател, когото визира, дали го интересува износа на оръжие и помощта за Украйна или това, че вече трудно проживява с повишението на цените, което е заради войната там, но няма кураж да се изплюе тази истина.

08.05.2022 10:20:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.