• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

ISW: Кремъл цели единствено капитулация и отказ от територии от Украйна

ISW: Кремъл цели единствено капитулация и отказ от територии от Украйна

/КРОСС/ Русия продължава да използва позицията си в Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) за пропаганда. Руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата, която свика на 22 януари обвини Запада за липсата на преговори. По думите му, Русия винаги е била готова за преговори.

Лавров обаче поясни, че Русия се интересува само от преговори, които водят до отстраняване на сегашното украинско правителство от власт. С това потвърди, че Москва все още се стреми към смяна на режима в Украйна.

Лавров продължи да отрича независимостта и суверенитета на Украйна, като твърди, че украинският народ няма интереси във войната срещу Русия и че Западът е тласнал Украйна да продължи войната.

Лавров посъветва Запада да разбере, че мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски е път към нищото и колкото по-скоро осъзнае това, толкова по-добре ще бъде - както за Украйна, така и за Запада.

Лавров също така заяви, че ако Украйна спре да се бие, стотици хиляди украински животи ще бъдат спасени. По-рано Лавров направи подобни коментари, като предположи, че Кремъл вярва, че Русия ще може да окупира повече територии, докато войната продължава и че този ход на войната все повече ще отслаби преговорната позиция на Украйна.

Лавров отхвърли отговорността на Русия за опасенията, че може да атакува НАТО в бъдеще, като игнорира неотдавнашните официални изявления на Кремъл, които предизвикаха тези страхове. По думите му, Западът насърчава идеята, че Русия ще атакува балтийските държави, Полша и Финландия в бъдеще като начин за изнудване за пари от западните държави за Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за ситуацията на фронта в Украйна.

Представители на Кремъл, включително руският президент Владимир Путин, обаче поддържат последователна заплашителна реторика, насочена срещу държавите-членки на НАТО. Свързаните с Кремъл изглежда се опитват да посеят нестабилност и да поставят информационни условия за възможни бъдещи агресивни руски действия срещу членове на НАТО и други постове - Съветски държави.

Лавров също обвини украинските сили за извършването на удари по окупираната от Русия територия в Украйна, която Кремъл използва, за да подкрепи руските оправдания за своята завоевателна война в Украйна. Лавров наскоро заяви, че украинските сили използват доставени от Запада оръжия, за да нанасят удари по цивилни цели, включително при предполагаеми удари срещу окупирания град Донецк на 21 януари например.

Руски източници, включително руското Министерство на външните работи (МВнР), направиха подобни твърдения на 21 януари.

New York Times съобщи на 21 януари, че не може независимо да потвърди участниците зад удара по град Донецк, а пресслужбата на украинската Таврийска група сили заяви на 21 януари, че силите под контрола на Таврийската група сили не са провели атаките.

Лавров също се опита да омаловажи различните военни престъпления срещу човечеството, които руските окупационни сили и окупационните администратори извършват в Украйна, твърдейки, че украинци и руснаци живеят в мир и хармония в окупирания Крим и други окупирани от Русия украински територии.

ISW рутинно документира как руските сили и окупационните администрации участват в мащабни кампании за етническо прочистване; насилствено и незаконно депортират украинци, включително деца, в Русия; и систематично работят за елиминирането на украинския език, култура, история и етническа принадлежност в районите, които руските сили окупират.

ISW по-рано оцени, че Русия има за цел да се възползва от постоянното място на Русия в Съвета за сигурност на ООН и правото на вето.

Искането на Русия вероятно е опит да се убедят международните партньори на Украйна да спрат изпращане на оръжия в Украйна.

Полският премиер Доналд Туск посети Киев на 22 януари и обяви нов полски отбранителен пакет за Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Туск за новия полски отбранителен пакет и отбеляза, че двамата са обсъдили възможностите за бъдещо производство на оръжия.

Зеленски заяви, че пакетът включва полски заем за оръжия, но не уточни допълнителни подробности като общата му стойност.

По-късно Туск заяви, че Полша се е присъединила към декларацията на Г-7 за подкрепа за Украйна и отбеляза, че ще назначи комисар, който да наблюдава участието в усилията за възстановяване на Украйна.

Кадри, за които се твърди, че показват свада между руски войник и чеченските сили на "Ахмат-Восток" в окупирания Мелитопол, Запорожка област, отново предизвикаха критики към чеченските сили за липсата на принос към руските военни операции в Украйна. Те показват как командирът на чеченския батальон "Ахмат-Восток" Ваха Хамбулатов и друг персонал от батальон "Ахмат-Восток" заплашват да убият руски войник на контролно-пропускателен пункт в окупирания Мелитопол, след като руският войник заяви, че Хамбулатов има невалидни документи за самоличност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Съгласен с долния анонимко. Да добавя нещо, което е пропуснал, че в антируската пропаганда и санкции включиха сектори, които нямат нищо общо с политиката - културата и спорта. Пълно съответствие с фашистките изстъпления в Германия. Да не се пренебрегва и цензурирането на разпространяване на информацията, закриване на руските канали. Иначе запада лицемерно се кълне за свобода на информационното пространство.

23.01.2024 17:31:09

Анонимен

Започва да ми писва сериозно от всякакъв калибър идиоти. Кое е ненормалното в позицията на Русия? От 2014 година Путин настоява за преговори и с Украйна и с т.н. колективен запад, заради заплахата за националта сигурност. Всички се направиха на велики и отказаха. Още преди това щатите направиха всичко възможно да се смени предишното ръководство на Украйна. То беше насик, то беше чудо. Същото го пробваха и в Беларус. След това измислиха Минските споразумения за да печелят време и да подготвят укрите за война.Е, подготвиха ги, въоръжиха ги, озлобиха ги. На Путин му писна и атакува пръв. Западняците си мислеха, че го държат за топките със Северните потоци. Да, ама не. За Путин националната сигурност е на първо място. Другото са пари. Пак ще ги спечели, дори, най-вероятно ще накара западняците да си платят за гяволъците. Цяла година идиотите твърдяха, че Украйна ще спечели, после твърдяха, че трябва да спечели, после започнаха да говорят, че е неприемливо да загуби. И през цялото време воюваха срещу Русия. Сега говарят за мирни преговори при които Усрайна, която вече е баз армия, хора, оръжие, боеприпаси, ПВО, авиация и е останала сам с голямата уста илакомите ръца на Зеленски, да сключи изгоден за себе си мир и след това да продължи да се държи, все едно нищо не се е случило? Като как ще стане това в нашата реалност? Колективният запад загуби войната, а това че не иска да си го признае, просто говори за потресаващата им глупост. Русия ще сключи мир на своите условия, като победител и изобщо не и пука за мнението на евроатлантиците. Те и без това обявиха че ще продължат да я възприемат като враг и след настъпването на мир. Какво има да губи Путин? Нищо. Дори не искам да се спирам на това докъде доведоха ЕС санкциите срещу Русия. Съвременните западни политици са за анихилиране. Успяха да направят света опасен, нещастен, бедени и болени и продължават в тази посока. Странното е че хората мълчат, търпят и чакат да се случи чудо.

23.01.2024 14:46:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.