• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

/КРОСС/ Москва заяви в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди войници в източната част на страната, където Киев се сражава с проруските сепаратисти, което увеличава опасенията за ескалация на дългогодишния конфликт. Миналия месец западните съюзници на Киев започнаха да алармират за ново струпване на руски войски около границите на Украйна и предупредиха за възможна зимна инвазия. Кремъл отхвърли твърденията и обвини за ескалацията на напрежението Запада, който снабдява Украйна с модерно оръжие, провежда учения в Черно море и прелита с бомбардировачи близо до руските граници.

"Въоръжените сили на Украйна укрепват военната си мощ, струпват тежка техника и личен състав", заяви пред репортери говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Според някои данни броят на украинските войски в зоната на конфликта вече е достигнал 125 000 души", твърди тя, като уточнява, че това представлява половината от украинската армия.

Коментарите последваха изявлението на украинското външно министерство от вторник, че Русия е съсредоточила 115 000 войници около Украйна, на Кримския полуостров - който Москва анексира през 2014 г. - и край два източни региона, окупирани от отцепниците.

В сряда Украйна призова НАТО да подготви икономически санкции срещу Русия и да засили военното сътрудничество с Киев на фона на струпването на руски войски по нейните граници. "Ще призовем съюзниците да се присъединят към Украйна в изготвянето на пакет от мерки за възпиране", заяви пред репортери външният министър на Украйна Дмитро Кулеба при пристигането си за разговори с колегите си от НАТО в Рига, предаде Ройтерс.

Днес ръководителят на дипломацията на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Стокхолм на фона на подновеното военно напрежение по границата между Русия и Украйна, съобщи официален представител на САЩ. Държавният секретар на САЩ ще разговаря с Лавров в кулоарите на среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), след като се срещне с украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

По-рано и украинският президент Володимир Зеленски призова за преки преговори с Русия. "Трябва да кажем истината, че няма да можем да прекратим войната без преки преговори с Русия", заяви той по време на годишното си обръщение към депутатите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Знахарова насрахте се от лъжи бе мила, снимките от космоса показват съвсем различна картина….почнете ли война с Украйна ще бъде края на Русия, това трябва да ви е ясно.

04.12.2021 12:51:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.