• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна

Как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна

/КРОСС/  „България - как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна" - под това впечатляващо заглавие германският „Ди Велт" публикува статия, от която стана ясно, че страната ни е доставяла оръжия и муниции на Киев още в самото начало на военните действия.

Любопитното е, че и бившият премиер Кирил Петков, който казва, че сме застанали на правилната страна на историята, и бившият вицепремиер Корнелия Нинова, която твърди, че не сме изнесли за Украйна „и един патрон" се оказаха еднакво прави.

„България е една от страните с голямо оръжейно производство и в частност съветски калибри, започнах да проучвам ситуацията в България и се свързах с тогавашния министър-председател Кирил Петков. Но преди всичко проучвах откъм украинска страна, защото дотогава украинското правителство не беше излизало с информация по темата. Изненадах се от това, което чух, и от готовността да говори на украинския външен министър Димитро Колеба, който ми разказа, че посещението му през април е било „тайна мисия", на която е бил изпратен лично от Зеленски, с цел да доведе България до решението за подкрепа към Украйна. И си казах, че този аспект изглежда интересен", разказва авторът на статията в „Ди велт" Филип Фолкман-Шлюке.

България по думите му е особен случай, защото от една страна може да предложи муниции и съветско оборудване, а от друга страна е имала и правителство, което не е било в състояние да задвижи процеса. „От една страна Кирил Петков, от моя гледна точка много прозападно, проевропейски настроен и от другата страна - социалистическата партия, която най-малко исторически е свързана с Русия. Социалистическата партия ясно заяви намерения за прекратяване на коалицията при изнасяне на оръжия за Украйна. Това беше едно особено стечение на обстоятелствата, което не се наблюдаваше в други държави и в тази връзка мисля, че в крайна сметка се стигна до морала от страна на Петков, след като Украйна директно е попитала за помощ. Кулеба ми разказа, че именно през април Украйна е била в голяма нужда от муниции. В същото време руските окупатори са атакували с пълна сила и правителството е трябвало да вземе крайно решение в тази ситуация. Голяма част от германците намират това решение на българското правителството за смело", коментира той.

Доставките на оръжие за Украйна винаги са били индиректни и Украйна също потвърждава това. „Всичко се е случвало чрез посредници, през Румъния, Полша и Унгария. Това мога да го потвърдя със сигурност.  Тук особеното е, че е имало уговорка между Киев и София. Българското правителство е експортирало доставките към тези държави не безцелно, то е знаело че крайната дестинация е Украйна, и това е бил обмислен ход. Можем да го наречем формалност или политически трик, но е истина че този политически трик се случи точно, когато Украйна можеше да изгуби войната и в Германия това решение се приема по-скоро като правилен инструмент на действие", обясни той.

бТВ, „Тази събота"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Реално ние платихме собственото ни оръжие, дадено на Украйна с парите за американските ф-16ки, които никога няма да видим!

23.01.2023 10:53:33

Анонимен

Колко трябва да си тъп, за да не разбереш, че Украйна неможе да победи в този конфликт, тъй като Русия е ядрена сила. А и непрекъснато се напомня.

21.01.2023 23:43:06

Анонимен

Подлият Запад, след като реши да даде танкове на Украйна, предприе действия да отклони вниманието от себе си и да настрои Русия и русофилите срещу България с публикации с твърдения, че сме основни помощници. Става в период когато на обикновените хора става все по-ясно докъде води агресивната, дори расова политика спрямо Русия, които последствия те чувстват и директно върху гърба си.

21.01.2023 17:57:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.