• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

ООН призна факта на нарушаване на правата на вярващите от Украинската Православна Църква

 ООН призна факта на нарушаване на правата на вярващите от Украинската Православна Църква

/КРОСС/ Изпълнението на международните ангажименти от страна на Украйна стана предмет на разглеждане на 132-рата сесия на Комитета по правата на човека на Организацията на Обединените Нации. На 11 ноември 2021 година той публикува свое решение, с което изрази безпокойство от съобщенията за нарушения на правата на вярващите от Украинската Православна Църква.

В документа «Заключителни забележки по осмия периодичен доклад за Украйна» се казва, че «Комитетът е обезпокоен от съобщенията за насилие, заплахи и актове на вандализъм по отношение на местата за извършване на религиозна дейност във връзка с процеса на преминаване на църквите и религиозните общини от Украинската православна църква към новосъздадената Православна църква на Украйна. Комитетът също е обезпокоен от съобщенията за бездействие на полицията във връзка с такива инциденти и липсата на информация за разследвания, проведени от държавата-участник (член 18)».

Комитетът по правата на човека на ООН обърна внимание, че Украйна като страна-участник, в частност, трябва «да гарантира ефективното осъществяване на свободата на религиите и убежденията, в това число посредством осигуряване на защита на местата за извършване на религиозна дейност от насилие, заплахи и актове на вандализъм» и «да осигури щателно и оперативно разследване на всички случаи на насилие и наказание за тях».
Лидерът на неправителствената организация Public Advocacy Олег Денисов в своя коментар относно публикувания документ подчерта: «Несъмнено, това решение на Комитета е положителен факт на реакция на международните правозащитни организации на хаоса по отношение на религиозните организации и вярващите от Украинската Православна Църква в Украйна, още повече, че в дадения случай това е организация от системата на ООН, притежаваща максимално висок юридически статус в системата на международното право. На международно ниво не съществуват по-тежки начини на международна критика на това, което се случва в Украйна по отношение към вярващите от УПЦ. Това решение в императивна форма посочва на украинските власти, че тяхната политика, провеждана спрямо вярващите от Украинската Православна Църква е недопустима».

Както отбеляза Олег Денисов, подобни решения спомагат и за опровергаването на фейковата информация за уж тоталния «доброволен» характер на прехода на общините на Украинската Православна Църква в други конфесии. «Макар че, анализирането на информацията в системата на ООН, като правило, изисква много дълго време, Комитетът по правата на човека на ООН е най-системният орган от международните организации с действително работещи процедури при разглеждане на информацията и отчетите за нарушаване правата на човека», - констатира главата на НПО Public Advocacy.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.