• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Проф. д-р Димитър Димитров: УНСС доказа, че има потенциал да управлява промените

Проф. д-р Димитър Димитров: УНСС доказа, че има потенциал да управлява промените

В деня на откриването на Новата академична година разговаряме с ректора на най-големия ни икономически университет за обучението в пандемия, модернизацията на икономическото образование и зеления университет

/КРОСС/ Проф. Димитров, днес в УНСС откривате новата учебна година, с какво ще се обърнете към студентите при откриването? Какво е по-различно тази година, какви са Вашите приоритети?
За всички нас сега основен приоритет отново ще бъде да се опази здравето на студентите, преподавателите и служителите в условията на епидемична ситуация. За това в УНСС има разкрит пункт за ваксинация, с което се надявам да улесним желаещите. Предизвикателствата и промените са част от живота и трябва да се стремим да извлечем доброто от тях. УНСС доказа, че има потенциал да се справя с изпитанията и да управлява промените. Пожелавам на нашите студенти годините, прекарани в УНСС, да ги подготвят за всички предизвикателства, с които ще ги срещне живота. Да бъдат образовани граждани на света, активни и отговорни за бъдещето.

Как кризата промени образованието?
Кризата стимулира образователните институции да се адаптират все по-успешно към промените. Пандемията ускори процеса на дигитализация и помогна дори в рамките на присъственото обучение да предлагаме повече дигитални ресурси, което е важно, защото те дават допълнителни предимства. Кризата ни даде нови възможности. УНСС е взе участие в различни международни проекти, свързани с дигитализацията на обучението, но кризата ни накара да действаме много бързо. Платформите, с които разполагаме, дават много нови възможности - нов тип учебни материали, използване на мултимедия, електронни ресурси, достъпни за голяма аудитория.
Дигиталното ще е съществена част от живота, образованието и бизнеса занапред. И ние сме горди, че сме лидери в дигитализацията на висшето образование. Студентите на УНСС ще имат уникалния шанс да срещнат 100-годишна традиция с модерно икономическо образование, стъпило на най-съвременните методи за преподаване.

Университетът навлиза във второто си столетие, какво предстои?
УНСС е част от елитната университетската мрежа ENGAGE.EU - европейски университет, заедно с шест други водещи европейски висши училища в областта на икономиката и социалните науки. Това са University of Mannheim (Германия), LUISS University (Италия), NHH Norwegian School of Economics (Норвегия), Tilburg University (Нидерландия), University of Toulouse 1 Capitol (Франция) и WU Vienna University of Economics and Business (Австрия). Бюджетът по този глобален проект за създаване на съвместни курсове, модули и програми за обучение, съвместни изследователски мрежи, осигуряване на връзка с бизнеса, неправителствения и публичния сектор е 7 млн. евро.

Започваме и реализацията на много важен проект за дигитализация на икономическото образование - „Икономическо образование в България 2030", който ще представим при откриването на новата учебна година. Проектът е на стойност 5 млн. лв. Като водещ университет в България УНСС следва да модифицира своето обучение, респ. учебни програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в Европейски университети и приложими в съвременните бизнес-условия. Актуализирането и модернизирането ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанска Академия - Свищов, Бургаски свободен университет, Национална спортна академия и КРИБ.

Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто.
Много важно за нас е, че приключихме и подготовката по създаването на нова университетска мрежа под егидата на ЮНЕСКО с център УНСС. Очакваме одобрение на първата SDSN (Sustainable Development Solutions Network) в България до края на годината.

УНСС има нов учебен корпус, има ли и други подобрения на учебната база?
Както вече споменах, пандемията е възможност. Използвахме времето на социална изолация за да направим подобрения в материалната база.

Новият корпус „К"

Със собствени сили реновирахме 53 учебни зали и кабинети, т.е. от миналата година сме реновирали 70 % от сградния фонд. 80 на сто от осветителните тела са подменени с енергоспестяващи. Ремонтирана е 1561 кв. м хидроизолация. Ще добавя, че и новият ни корпус „К" е изграден чрез енергоспестяващи технологии.

 


Лого на инициативата „Зелен университет"

Искам да отбележа, че УНСС е институция, ангажирана с устойчивостта за това тази година стартираме и инициативата „Зелен университет". Редно е младите хора да са първите, които ще допринесат за намаляване на негативния отпечатък върху природата. Освен озеленяване и рециклиране, за нас да бъдем зелени означава и допълнителна електронизация за намаляване употребата на хартия - както имаме вече студентска електронна книжка, електронен регистър, платформа „Уеб студент", електронно полагане на изпити в Тестови център, електронна деловодна система и др. Ще наблегнем и на целенасочено издигане на информираността на студентите в посока опазване на околната среда. В момента работим по написването на Зелена УНСС харта.

Как пандемията се отрази на приема?
Щастлив съм да съобщя, че въпреки сложната година ние запазваме, дори надвишаваме миналогодишния прием в ОКС „Бакалавър", като повече от 1/3 от студентите са в платено обучение. Най-голямото предимство за студентите е, че приемът е по специалности още от 1 курс. В момента тече допълнителен прием на бакалаври на отделни незаети места в платена форма на обучение. Продължава и кандидатстването за магистърските ни специалности.

Кои са най-предпочитаните специалности?
Не мога да не изразя своето задоволство, че за поредна година интересът към Финансово-счетоводния факултет остава много голям. Безспорен фаворит е специалността „Маркетинг". Тази година можем да се похвалим и с изключително голям интерес към специалност „Право". Хит се оказва и дистанционната форма на обучение. Там приемът се е повишил с 20 на сто.
Интересът към Университета за национално и световно стопанство не е случаен. Той е закономерен резултат от последователните усилия на нашите преподаватели да предлагат образование на световно ниво и сериозни научни изследвания.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ВИИ

Да ти таковам майката, герберунгел прост ректорски!

28.09.2021 21:36:44

Анонимен

КРАСТАВИТЕ МАГАРЕТА, ПРЕЗ ДЕВЕТ БАИРА СЕ НАДУШВАТ… 24.09.2021 admin Мрежата, Начална горе 0 39 SHARES Share Tweet Скандалът около Кристалина Георгиева и Симеон Дянков се разраства. Явно и двамата са настъпили болезнен глобалистки мазол, за да окне днес и рупора на глобализма – английския вестник „Икономист“ срещу тях. Преди цели 9 години охарактеризирах международния икономически разбойник Дянков. Но, явно е дошъл края на престъпната му кариера, като ще повлече и стрина Кристалина и заедно ще слезязат скоропостижно от екрана и заглавията на медиите. Винаги ми е било много комично, как продажните ни медии преглъщат повърнята си… Светослав АТАДЖАНОВ https://djani.blog.bg/politika/2012/09/12/diankov-the-economic-hit-man.999113

24.09.2021 16:37:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.