• 29 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8066
 •  GBP / BGN 2.2834
 •  CHF / BGN 2.0514
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Защо обществени сайтове са недостъпни за незрящи?

Защо обществени сайтове са недостъпни за незрящи?

/КРОСС/ Недопустим пропуск на институциите, който показва и отношението на чиновниците към една от уязвимите групи в нашето общество. Хората с намалено зрение не могат да използват обществените сайтове в България, защото почти половината от тях не са пригодени за това. А равното право на хората с увреждания е от национален приоритет.

Християн Димитров и съпругата му Силвия са напълно незрящи, но това не ги спира да искат да „сърфират" свободно в интернет. Християн е студент по право и сам открива, че голяма част от страниците на публичната администрация не са съобразени със софтуера на незрящите.

Задължение да контролират адаптирането на интернет страниците на институциите със софтуера за незрящите е на Министерството на електронното управление. Оттам признават, че 50% от сайтовете са недостъпни.

„Естествено когато говоря за контрол, не говоря за контрол като контрол. Говоря ние всички заедно и съвместно да направим така, че хората с увреждания да имат равен достъп до електронните услуги. До момента са проверени 2020 интернет страници на публични институции, от които 50% са достъпни", каза Гергана Колешанска - директор на дирекция „Стратегии и политики за електронно управление".

Санкции обаче няма.

„Имаме право да санкционираме, по-скоро обаче усилията ни са насочени заедно с тях. Да направим така че страниците и информацията, която те предоставят, да бъдат достъпни. Много лесно е да отидем и да глобим с някаква сума даден административен орган. Ще си платят глобата и в крайна сметка услугите отново няма да бъдат достъпни", обясни Колешанска.

Има множество жалби, казва тя, и дава пример. „Получихме жалба от незрящ човек, който не можеше да си извади електронно свидетелство за съдимост. Може би когато искате да постъпите в даден сайт или дадена услуга ви излиза така наречената „капча" тоест няколко снимки. В тях ви пита на колко от тези снимки е изобразен велосипед и вие трябва да посочите 2 или 3. Това е абсолютно невъзможно за незрящ човек. Получихме такава жалба към Министерство на правосъдието. Съвместно с тях отстранихме този проблем. Така че потребителят да успее да извади в крайна сметка електронното си свидетелство за съдимост", заяви Колешанска.

А от Министерството на електронното управление съветват да се пускат жалби за по-бърза реакция.

„Има много случаи и ние съответно реагираме своевременно", обясни директорът на дирекция „Стратегии и политики за електронно управление".

Изпратихме запитване до Министерствата на здравеопазването и НОИ защо сайтове, които са от изключително значение за хората, не са пригодени за незрящите.

Позиция на министерството на Здравеопазването: „В отговор на Вашето запитване Ви информираме, че Министерството на здравеопазването има системен интегратор на данни, с който е сключено рамково споразумение. Предмет на рамковото споразумение е и създаването на нов сайт на МЗ. Такъв е предвидено да бъде разработен до края на м. март 2023 г."

Позиция на Национален осигурителен институт: „В десния край на началната страница на сайта на НОИ е опцията за хора с намалено зрение."

бТВ, „Тази неделя"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.