• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Магията на индийските музикални инструменти

Магията на индийските музикални инструменти

/КРОСС/ Музикалните инструменти на Индия са групирани в четири класа: струнни, духови, барабани и идиофони! Всеки музикален инструмент има свой собствен характер, както и районът, от който идва.

Ситар
Ситарата е един от най-популярните музикални инструменти в Северна Индия. Ситарът има дълъг врат с двадесет метални грифа и шест-седем основни струни. Под фриговете на ситара има тринадесет симпатични струни, които са настроени на нотите на рагата. В долния край на шията на ситарата се намира тиква, която служи за резонатор на струните. Прагчетата се движат нагоре и надолу, за да се настроят нотите. Някои от известните изпълнители на ситар са Устад Вилаят Хан, Пт Равишанкар, Устад Имрат Хан, Устад Абдул Халим Зафар Хан, Устад Раис Хан и Пт Дебу Чоудхури.

Сарод
Сародът има малко дървено тяло, покрито с кожа, и гриф, който е покрит със стомана. Сародът няма гриф и има двадесет и пет струни, от които петнадесет са симпатичните. За резонатор служи метална тиква. Струните се дръпват с триъгълна пищялка. Някои от известните изпълнители на сарод са Устад Али Акбар Хан, Устад Амджад Али Хан, Пт. Будхадев Дас Гупта, Зарин Дарувалла и Брий Нараян.

Саранги
Саранги е един от най-популярните и най-старите лъкови инструменти в Индия. Тялото на саранги е кухо и е изработено от тиково дърво, украсено с инкрустации от слонова кост. Саранги има четиридесет струни, от които тридесет и седем са симпатични. Саранги се държи във вертикално положение и се свири с лък. За да се свири на саранги, трябва да се притиснат ноктите на лявата ръка към струните. Известни майстори на саранги са Рехман Бахс, Пт Рам Нараян, Гхулам Сабир и Устад Султан Хан.

Флейта
Флейтата е проста цилиндрична тръба с еднакъв отвор и се свързва с индийската музика от незапомнени времена. Флейтите се различават по размер. Флейтата се държи хоризонтално и при свирене се накланя надолу. За да се получи звук или мелодия, трябва да се покрият отворите за пръстите с пръстите на лявата и дясната ръка. Промените във височината на звука се получават чрез промяна на ефективната дължина на въздушния стълб.

Шехнай
Шехнай е традиционен музикален инструмент, свързан с благоприятни събития като бракосъчетания и храмови процесии. Шехнай е инструмент с двойна тръстика и конусовиден отвор, който постепенно се увеличава към долната страна. Шехнай има отвори за пръстите, с които се възпроизвеждат полутонове, четвърттонове и микротонове. Устад Бисмилах Хан е ненадминатият майстор на шехнай.

Табла
Най-популярният музикален инструмент, използван в Северна Индия, е табла. Табла се състои от двойка барабани - табла и баян. Таблата е изработена от дърво, а главата ѝ е от опъната животинска кожа. Финото настройване на Табла се извършва чрез удари по ръба на Табла с малко чукче. Баянът е басовият барабан и обикновено е изработен от метал с глава от опъната кожа. И двата барабана имат черно петно в центъра, изработено от манганов или железен прах.

Източник: prosound.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.