• 29 Септ 2023 |
 •  USD / BGN 1.8462
 •  GBP / BGN 2.2622
 •  CHF / BGN 2.0228
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 18°C

Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през май до 6,1%

Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през май до 6,1%

/КРОСС/ Общата инфлация в еврозоната на годишна база се забави рязко през май до 6,1% от 7% през април, показват предварителни данни на европейската официална статистика Евростат.

Това е най-ниската инфлация в единния валутен блок от февруари 2022 г. (точно, когато започна руска военна инвазия в Украйна), докато осредните пазарни очаквания бяха за по-умерено забавяне на инфлацията до 6,3%.

Въпреки рязкото отслабване инфлацията в еврозоната все още остава далеч над средносрочното целево ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Графика на инфлацията в еврозоната на годишна база

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) остава през май на нивото през април, когато нарасна с 0,6 на сто.

Намаляването на инфлацията в еврозоната се дължи главно на спада на цените на енергията с 1,7% спрямо май 2022 г. и след тяхно увеличение с 2,4% през април. Освен това се наблюдава забавяне на ценовия натиск при храните, алкохола и тютюневите изделия (повишение с 12,5%, но след растеж с 13,5% месец по-рано), на цените на неенергийни промишлени стоки (с 5,8% при 6,2% през април) и в сектора на услугите (повишение с 5% след растеж с 5,2% през предходния месец).

Евростат отчита по-рязко забавяне и на основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) през май до 5,3% от 5,6% през април и очаквания за 5,5 на сто.

Днешните данни могат да се възприемат с известено облекчение от ЕЦБ. Необходимо е обаче тази тенденция на забавяне на инфлацията да се запази и през следващите месеци, за да могат централните банкери да са убедени, че има трайно подобрение в инфлационна картина.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.