• 08 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6781
  •  GBP / BGN 2.2363
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Здравословното хранене забавя развитието на хронични болести при възрастните

Здравословното хранене забавя развитието на хронични болести при възрастните

/КРОСС/ Храната, която консумираме, може да има решаващо значение за броя на хроничните заболявания, които развиваме с напредването на възрастта, предупреждават учени, цитирани от  "Индепендънт". Ново изследване разкрива, че здравословни хранителни режими - като средиземноморската диета, богата на растения, риба и ненаситени мазнини - могат да забавят натрупването на хронични заболявания, включително деменция. От друга страна храни като преработено месо и захар могат да ускорят възпалителни процеси, предава БГНЕС. 

Изследователи от Каролинския институт в Швеция са проучили ефекта на четири различни диети върху здравето на хора над 60-годишна възраст, проследявайки ги в продължение на 15 години. Три от диетите са определени като здравословни и включват висока консумация на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения и ненаситени мазнини, както и ниска консумация на сладкиши, червено и преработено месо, масло и маргарин.

Четвъртият хранителен режим, дефиниран като провъзпалителен, включва висока консумация на червено и преработено месо, рафинирани зърнени продукти и подсладени напитки, наред с нисък прием на зеленчуци, чай и кафе.

В изследването са участвали 2400 възрастни шведи. Честотата и съставът на диетите са били измервани чрез въпросници, като е анализирана степента на придържане към четири хранителни модела: Индекс на възпалителна диета (EDII), Алтернативен здравословен хранителен индекс (AHEI), Алтернативна средиземноморска диета (AMED) и MIND - комбинирана диета за превенция на невродегенеративни заболявания.

Мултиморбидността, или едновременното наличие на няколко хронични заболявания, е била класифицирана според засегнатите органи: опорно-двигателна, сърдечно-съдова и невро-психиатрична система.

Резултатите, публикувани в списание Nature Aging, показват, че хората, които се придържат към здравословни хранителни режими, особено AMED, AHEI и MIND, натрупват хронични заболявания по-бавно. Това важи особено за сърдечносъдовите заболявания и деменцията, но не и за тези, свързани с мускулите и костите.

Обратно, при хората, които следват провъзпалителна диета, рискът от развитие на хронични заболявания значително нараства.

Нашите резултати подчертават колко важна роля играе храненето за развитието на мултиморбидност в застаряващите популации", казва д-р Адриан Карбальо-Касла, съавтор на изследването и постдокторант в Центъра за изследване на стареенето към Каролинския институт.

Защитните ефекти на здравословните диети вероятно се дължат на намаленото възпаление - ключов фактор в развитието на свързаните с възрастта заболявания.

Изследователите планират да продължат работата си, като се стремят да идентифицират конкретните хранителни препоръки, които имат най-силен ефект върху дълголетието, както и възрастовите групи, полът и социалните фактори, при които тези препоръки са най-ефективни.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.